Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľký požiar v Rusku: Pýcha námorníctva sa ocitla v plameňoch! Hlásený je najmenej jeden mŕtvy

Na ruskom ľadoborci Katarína veľká vypukol požiar
Na ruskom ľadoborci Katarína veľká vypukol požiar (Zdroj: X/Herald of Stability)

VLADIVOSTOK – Ruské námorníctvo postihla tragédia v podobe požiaru na veľkom ľadoborci. Vo Vladivostoku kotvila prepravná loď, ktorú pomenovali po najznámejšej ruskej panovníčke. Podľa doterajších informácií zahynul na mieste jeden človek, pričom najmenej traja utrpeli vážne zranenia.

archívne video

Vyjadrenie riaditeľa UNLP Košice Ľ. Beňa po požiari v nemocnici (Zdroj: TASR/František Iván)

V noci na ôsmeho apríla došlo v Primorskej oblasti v Rusku k veľkému požiaru.  Prístav Dalzavod vo Vladivostoku zachvátili plamene. Horiť začalo najvzácnejšie plavidlo v prístave, a síce ľadoborec "Katarína Veľká". Informácie poskytol ukrajinský portál Fakty s odvolaním sa na Dopravnú prokuratúru Ruskej federácie pre Ďaleký východ. 

Obeť aj zranení

Podľa dostupných informácii vypukol požiar v stredisku na opravu lodí. Ten sa už našťastie podarilo uhasiť. Pri incidente mala prísť o život jedna osoba, pričom tri ďalšie museli byť pre vážnejšie zranenia hospitalizované. K prípadu sa vyjadrilo aj ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré vyhlásilo, že "na lodi došlo k poškodeniu plochy o rozlohe zhruba 50 metrov štvorcových". Prípad je v štádiu vyšetrovania. 

Plavby v arktickej oblasti

Ľadoborec triedy 7 "Katarína Veľká" je prvé viacúčelové zásobovacie plavidlo, ktoré Rusi prvýkrát spustili na vodu v decembri 2020. V prístave bol vtedy prítomný aj prezident Vladimir Putin. Patrí spoločnosti Rosneft, pričom bol prvým zo štyroch ľadoborcov spoločnosti.

Vybudovali ho v lodiarskom komplexe Zvezda pri Vladivostoku. Tieto prepravné plavidlá slúžia na prekonávanie ťažkých prekážok (najmä zamrznutý Severný ľadový oceán). Paradoxom je, že pomáhajú aj pri hasení rôznych požiarov na otvorenom mori.


 

Viac o téme: PožiarTragédiaúmrtieĽadoborecRuskoVladivostokKatarína VeľkáKrimi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu