Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Puigdemont sa pred voľbami v Katalánsku presunul z Belgicka do Francúzska

Carles Puigdemont Zobraziť galériu (2)
Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

MADRID - Vodca katalánskych separatistov Carles Puigdemont sa z exilu v Belgicku presunul na juh Francúzska s cieľom kandidovať v predčasných regionálnych voľbách v Katalánsku 12. mája. V sobotu v pohraničnom francúzskom meste Elne predstavil volebnú kandidátku svojej konzervatívnej strany Junts (Spoločne za Katalánsko).

"Najdôležitejší cieľ, ktorý sme si stanovili, je zabezpečiť, aby bol proces nezávislosti úspešný," povedal 61-ročný politik. Vedie kandidátnu listinu pred podnikateľkou Anna Navarro Schlegelovou a bývalým regionálnym ministrom Josepom Rullom. Kritizoval tiež súčasnú katalánsku regionálnu vládu, ktorú vedie Pere Aragons i Garcia z Republikánskej ľavice Katalánska (ERC).

Carles Puigdemont
Zobraziť galériu (2)
Carles Puigdemont  (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Vijngaert)

Na Puigdemonta je vydaný zatykač v Španielsku za úlohu v referende o nezávislosti v roku 2017 a pokus o odtrhnutie regiónu. Napriek tomu sa chce vrátiť do Barcelony po voľbách a v parlamente diskutovať o novom predsedovi regionálnej vlády. Podľa všetkého to bude až po 25. júni, kedy by už mal platiť zákon o amnestii pre katalánskych separatistov. Španielsky premiér Pedro Sánchez s tým súhlasil vlani na jeseň, aby si zabezpečil ich podporu v parlamente pre svoju vládu.

Prípadné víťazstvo Puigdemontovej strany v regionálnych voľbách vyvoláva veľké obavy pre snahu opäť presadiť odtrhnutie ekonomicky silného regiónu. Podľa predvolebných prieskumov by sa Junts mohla stať najsilnejšou stranou, ale absolútnu väčšinu pravdepodobne nezíska.

Viac o téme: Regionálne voľbyKatalánskoCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu