Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Český exprezident Zeman po operácii: Aký je jeho zdravotný stav? V nemocnici bol viac ako dva týždne

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: TASR/František Iván)

PRAHA - Bývalého prezidenta Miloša Zemana dnes lekári prepustili z pražskej Fakultnej nemocnice Motol do domácej starostlivosti. Riaditeľ nemocnice Miloslav Ľudovít na tlačovej konferencii o 14.00 h povedal, že Zeman nemocnicu opustil pred niekoľkými okamihmi. Bývalého prezidenta hospitalizovali 20 dní po tom, ako sa mu vytvorila krvná zrazenina, kvôli ktorej sa mu nedokrvila noha. Podľa lekárov je ho možné stále označiť za krehkého pacienta, napriek tomu sú s vývojom jeho zdravotného stavu spokojní.

"Aktuálne laboratórne nálezy sú priaznivé, pán exprezident je schopný chôdze v chodníčku so zlepšujúcou sa kondíciou. Bola nastavená liečba a plán starostlivosti pre nasledujúce obdobie," píše sa v tlačovej správe nemocnice, ktorú na tlačovej konferencii prečítala námestníčka riaditeľa pre liečebne preventívnu starostlivosť Lucie Valentová Bartáková.

archívne video 

Miloš Zeman si ako miesto rozlúčky so Slovenskom vybral Vysoké Tatry (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Po zákroku lekári 79-ročnému Zemanovi, ktorý trpí cukrovkou, museli kvôli opuchu nohy vykonať takzvané fasciotómie, teda na dvoch miestach narezať kryty svalov. Po niekoľkých dňoch hospitalizácie mohli obe rany postupne uzavrieť. Krvné zrazeniny v nohách sa však môžu aj opakovať, čomu sa lekári snažia predchádzať nasadenou liečbou.

"Naším cieľom je, aby sa vrátil aspoň k takejto možnosti chôdze ako doteraz," povedal Pavol Kolář, prednosta Kliniky rehabilitácie a telovýchovného lekárstva 2. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej (2. LF UK) a FN Motol. Zeman podľa neho nepôjde pred piatkovými voľbami na Slovensko, ako predtým avizoval. Cieľom hospitalizácie podľa prednostu Internej kliniky 2.LF UK a FN Motol Radana Keila bolo stabilizovať pacientov stav po internej stránke a previesť ho z infúznych liekov a výživy na klasické, ktoré bude prijímať ústami.

Hospitalizácia v roku 2021

Dnes bol bývalý prezident prepustený do domácej starostlivosti, podľa Kolářa bude mať ešte v tomto týždni kontrolu. "Dôraz bude kladený najmä na rehabilitáciu. Veríme, že sa pán prezident bude môcť čoskoro vrátiť do bežného režimu ako pred hospitalizáciou," informoval ošetrujúci lekár z kliniky Respimed, ktorej lekári a sestry domácej starostlivosti o Zemana starajú, Boris Šťastný.

Zeman bol v posledných rokoch hospitalizovaný niekoľkokrát, v roku 2021 strávil v nemocnici takmer 50 dní. Lekári ho stav vtedy označili za veľmi vážny a nutnosť starostlivosti vtedy zdôvodnili komplikáciami spojenými s chronickým ochorením, ktoré bližšie nespresnili. Predseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vtedy oznámil, že "podľa názoru ÚVN nie je Zeman teraz zo zdravotných dôvodov schopný vykonávať žiadne pracovné povinnosti a prognóza jeho zdravotného stavu je podľa nemocnice krajne neistá. " O období okolo jeho vtedajšej hospitalizácie má v apríli vyjsť kniha Spiknutie. Jej autor Luboš Procházka, novinár a Zemanov spolupracovník, ČTK informoval, že krst knihy sa kvôli Zemanovmu zdravotnému stavu presúva z pôvodne plánovaného 16. apríla na 24. apríla.

Viac o téme: NemocnicaČeskoMiloš ZemanZdravotný stav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu