Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pápež vyjadril zármutok nad tragickou smrťou humanitárnych pracovníkov v Pásme Gazy

(Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

VATIKÁN - Pápež František vyjadril v stredu "hlboký zármutok" nad úmrtím siedmich humanitárnych pracovníkov, ktorí zahynuli pri pondelkovom izraelskom útoku v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Vyjadrujem hlboký zármutok za dobrovoľníkov zabitých pri tom, ako distribuovali humanitárnu pomoc v Gaze," uviedlo pápež počas svojej pravidelnej generálnej audiencie vo Vatikáne. "Modlím sa za nich a ich rodiny," dodal.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Zároveň opätovne pripomenul svoju výzvu na sprístupnenie humanitárnej pomoci pre "vysilené a trpiace civilné obyvateľstvo" v Gaze a na prepustenie rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas.

Izraelské nálety

Izraelské nálety ešte v pondelok zasiahli konvoj organizácie World Central Kitchen (WCK). Tá v utorok potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana.

Útok vyvolal pohoršenie v mnohých krajinách sveta a náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi ho v stredu označil "za závažnú chybu". Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok uviedol, že humanitárni pracovníci zahynuli pri "neúmyselnom zásahu" armády.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom zomrelo vyše 1150 ľudí, zväčša civilistov. Izrael v reakcii spustil vzdušné útoky a neskôr i pozemnú ofenzívu v Gaze, kde si jeho útoky vyžiadali životy už takmer 33.000 ľudí, vyplýva z údajov gazského ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom.

Počas útoku na Izrael palestínski militanti v októbri uniesli aj približne 250 rukojemníkov. Izrael predpokladá, že 130 z nich sa stále nachádza v Gaze a najmenej 34 z nich - podľa domnienok zomrelo.

Viac o téme: SmrťVojnaGazaPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu