Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

NATO buduje najväčšiu ZÁKLADŇU v Európe: VIDEO Pri ruských hraniciach bude operovať 10-tisíc vojakov! TOTO je dôvod

Vojenská základňa NATO v Rumunska bude najväčšia v Európe. Predčí aj nemeckú Rammstein či tureckú Ircilik.
Vojenská základňa NATO v Rumunska bude najväčšia v Európe. Predčí aj nemeckú Rammstein či tureckú Ircilik. (Zdroj: X/Ukrainian Front)

KONSTANCA – Neutíchajúca vojna na Ukrajine, kde boje trvajú nepretržite už viac ako dva roky, zmenila nielen vývoj medzinárodných vzťahov, ale aj formu zabezpečenia bezpečnosti. Z tohto pohľadu potrebuje USA väčšiu ochranu východnej hranice. Pomôcť by jej v tom mohlo budovanie novej vojenskej základne na území Rumunska.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Neďaleko mesta Konstanca v juhovýchodnej časti Rumunska sa Severoatlantická aliancia (NATO) rozhodla zmodernizovať už zastaralú existujúcu vojenskú základňu Mihaila Kogălniceanu. Dôvod je zrejmý od konca februára 2022, keď Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu. V poslednej dobe však eskaluje aj situácia v Podnestersku, pohraničnom území medzi Moldavskom a Ukrajinou. Región pod kontrolou Moskvy poslal do Kremľa správu, že žiada ochranu. 

Väčšia ako Rammstein 

Britský denník The Sun informuje, že práce na vojenskej základni sú v plnom prúde. Podľa plánov tu má po celkovej modernizácii pôsobiť 10-tisíc vojakov NATO, ktorí majú "posilniť regionálnu bezpečnosť". V súčasnej dobe tu operuje zhruba polovica vojenských síl, pričom väčšiu časť tvoria Američania. Základňa bola vybudovaná už v roku 1999. Po modernizácii predčí nemeckú základňu Rammstein či Incirlik v Turecku, ktorá je považovaná za najväčšiu leteckú základňu pri východnej hranici NATO. 

Celková rozloha rumunskej základne NATO má byť 2 800 hektárov s celkovým obvodom takmer 30 kilometrov. Rumunsko zaplatí za modernizáciu 2,5 miliardy libier (2,93 milióna eur). V projekte sa dokonca nachádza aj výstavba najmodernejšej riadiacej veže a rádiové a navigačné systémy. Letové dráhy prejdú tiež celkovou rekonštrukciou. Do prác sú zahrnuté aj budovanie infraštruktúry a prístupové cesty v okolí základne. Rekonštrukcia má potrvať do roku 2040. 

Vojna potrvá roky 

Projekt obsahuje aj výstavbu mimo vojenského sektora. Počíta sa s budovaním škôl, lekární, obchodov, nemocnice či dokonca kina. Britský denník informuje, že "budovanie základne posilňuje východné krídlo NATO v novom geopolitickom prostredí hraničného konfliktu".

"Základňa Mihaila Kogălniceanu sa stane najdôležitejšou stálou vojenskou štruktúrou NATO v bezprostrednej blízkosti konfliktu na južnej Ukrajine. Nemyslím si, že boje skončia v najbližších rokoch. Je to dlhodobý konflikt," poznamenal analytik u Euronews Romania Dorin Popescu. 


 

Viac o téme: BezpečnosťModernizáciaVojenská základňaNATORumunskoKonstancaMihail KogălniceanuDorin Popescu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu