Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trump nie je schopný zložiť peňažnú záruku v občianskoprávnom konaní: Hrozí mu zhabanie majetku

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke)

NEW YORK - Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku, čo je ponižujúci úder pre jeho starostlivo budovaný imidž magnáta, ktorý si sám vypracoval. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku, informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

Trump, republikánsky kandidát do novembrových prezidentských volieb v USA, má v úmysle napadnúť tento rozsudok vynesený vo februári občianskoprávnym súdom v štáte New York, čo by si vynútilo automatické zastavenie exekúcie. Najprv však musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

archívne video

Donald Trump skomolil Šefčovičovo meno: Viceprezident Mara Šefkonvoč!

"Budeme bojovať a porazíme tento hoax," uviedol Trump v pondelok večer vo svojom vyhlásení, pričom tento prípad označil za "hon na čarodejnice". Jeho finančná tieseň zvyšuje pravdepodobnosť, že štát New York by mohol začať s konfiškáciou majetku bývalého prezidenta už na budúci týždeň v pondelok, ak súd - známy ako Prvé oddelenie odvolacej divízie - nebude súhlasiť s odkladom.

Sudca rozhodol, že Trump a jeho spoločnosť The Trump Organization nezákonne nadhodnotili svoj majetok a manipulovali s hodnotou nehnuteľností, aby získali výhodné bankové úvery alebo poistné podmienky. Sudca preto vo februári nariadil Trumpovi zaplatiť 355 miliónov dolárov plus úroky, zatiaľ čo jeho synovia Eric a Donald mali každý odovzdať viac ako štyri milióny dolárov.

Trump musí zložiť 120 percent peňažnej zálohy v hotovosti

Trumpovi sa začiatkom marca podarilo zložiť samostatnú kauciu vo výške 91,6 milióna dolárov v inom súdnom procese, kde sa odvoláva proti rozsudku za sexuálne napadnutie a urážku na cti. Zažalovala ho newyorská spisovateľka Elizabeth Jean Carrollová.

Jeho právnici však uviedli, že všetci hlavní poskytovatelia peňažnej záruky majú interné pravidlá, ktoré im bránia prijať nehnuteľnosť ako zábezpeku v danom prípade podvodu, a mnohí z nich by neprekročili limit 100 miliónov dolárov.

Trumpovi tak zostáva jediná možnosť - zložiť 120 percent peňažnej zálohy v hotovosti a peňažných ekvivalentoch v celkovej výške 557,5 milióna USD vrátane poplatkov a úrokov. Trump tvrdí, že súdom stanovená peňažná záruka "je protiústavná, neamerická, bezprecedentná a prakticky neprijateľná pre akúkoľvek spoločnosť vrátane takej úspešnej, ako je tá moja".

Viac o téme: FinancieMajetokHotovosťZhabanieZálohaSúd Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu