Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Severná Kórea odpálila ďalšie balistické strely na Japonské more

Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou sa severokórejský vodca Kim Čong-un (uprostred) stretáva s vojakmi, ktorí sa zúčastnili na výcviku v Severnej Kórei v stredu 13. marca 2024.
Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou sa severokórejský vodca Kim Čong-un (uprostred) stretáva s vojakmi, ktorí sa zúčastnili na výcviku v Severnej Kórei v stredu 13. marca 2024. (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severná Kórea vystrelila v pondelok smerom na Japonské more niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu, oznámila juhokórejská armáda. Informácie priniesla agentúra Jonhap.

Generálny štáb v Soule uviedol, že zistil odpálenie striel z miesta na juhu KĽDR. Japonské ministerstvo obrany informovalo o dvoch severokórejských balistických strelách, ktoré dopadli do oceánu. Ide o druhé vypustenie balistických striel KĽDR v tomto roku. Pri prvom izolovaný komunistický režim 14. januára otestoval balistickú raketu stredného doletu na tuhé palivo, nesúcu hypersonickú bojovú hlavicu. Pchjongjang tento rok uskutočnil tiež päť skúšok riadených striel.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

K vypusteniu ďalšej rakety došlo niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield, zamerané na posilnenie odstrašujúceho potenciálu voči KĽDR. Severná Kórea už dlho odsudzuje takéto cvičenia ako prípravu na inváziu na sever Kórejského polostrova. Soul a Washington to popierajú s tým, že ide o manévre obranného charakteru. Do Soulu v pondelok pricestoval minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Zúčastní sa tam na podujatí Summit za demokraciu, čo je ministerská konferencia vládnych predstaviteľov približne 30 krajín.

Viac o téme: OdpálenieSeverná KóreaKĽDRBalistické rakety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu