Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalší pokus o ZVRHNUTIE Putina: Spomeňme si na Prigožina, bez podpory domáceho obyvateľstva to nepôjde! tvrdí Lapin

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA – V Rusku síce prebiehali prezidentské voľby, ale už dopredu je jasné, kto ich vyhrá. Prezidentský úrad by mal opäť obhájiť Vladimir Putin. Súčasná geopolitická situácia však niektorým Rusom veľmi nevonia. Ide najmä o vojnu na Ukrajine, pre ktorú Západ uvalil na Rusko ekonomické sankcie. V neposlednom rade prišli Rusi na Ukrajine o mnoho mužov. Hovorí sa o druhom pokuse o prevrat, ktorý by sa mal poučiť z chýb Prigožina.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 750 (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

Boje medzi Ukrajinou a Ruskom už neprebiehajú len na území Ukrajiny. Nepokoje už naplno pocítili obyvatelia okrajových ruských regiónov Belgorod či Kurská oblasť, ktoré susedia priamo s Ukrajinou. V tejto časti Ruskej federácie vypukli protesty vzbúrencov. Podľa jedného z dobrovoľníkov Alexej Baranovskyj (Légia slobody Ruska) boli tieto demonštrácie potlačené ruským režimom veľmi rýchlo. 

"Neuplynul ani deň a Putin sa už vyjadroval k nášmu postupu na Kremeľ. Len to dokazuje, že ruský režim má skutočné obavy. Navyše ani úrady nedostali žiadne inštrukcie, ako konať v tejto situácii," povedal. 

Ruský odpor voči Putinovi

Špeciálny dôstojník Ozbrojených síl Ukrajiny a bývalý poslanec Ihor Lapin poznamenal, že bez podpory domáceho obyvateľstva sa demonštranti do Moskvy nedostanú. "Nehovorím, že tieto pokusy o prevrat sú stratou času. Akcie RDK (Ruský dobrovoľnícky zbor), Légia Sloboda Ruska a Sibírskeho práporu závisia od úspechu postupu cez ruské územie. Títo chalani obsadili mesto Tetkino (Kurská oblasť). Ja v tom však nevidím nejaký veľký úspech," tvrdí Lapin. 

Podľa neho to nie je Putinov režim, ktorý bombarduje z lietadiel, strieľa z tankov a odpaľuje rakety. "Všetko to majú na svedomí príslušníci ozbrojených síl Ruskej federácie. Takže názor, že treba bojovať proti Putinovmu režimu, považujem za somarinu a veľké klamstvo," vyjadril sa Lapin. 

Boj za nezávislosť

Ako pokračoval oveľa pôsobivejšie by vyznelo, keby demonštranti tento svoj boj nazvali "bojom za oslobodenie a nezávislosť zotročených národov Belgorodskej a Kurskej ľudovej republiky, Baškirska a Ichkerie". Svoje vyjadrenie opiera o tvrdenie, že v tomto prípade ide už o boj na veľkej regionálnej úrovni a Tetkino je len jedno malé mesto na okraji pri ukrajinských hraniciach. Posledný údaj z roku 2021 hovoril o 3 800 obyvateľoch. 

Pokiaľ sa protestantom podarí dostať až do Moskvy, ani v tomto prípade ešte nemusia mať podľa Lapina vyhraté. Bez podpory miestneho obyvateľstva to nepôjde. "Spomeňme si na Prigožina. Zazneli ohlasy, že Moskovčania sa pridávajú k ruským protestantom, čo by malo byť hlavné posolstvo aj terajšej demonštrácie. V opačnom prípade ich nikto nepodporí," vysvetlil. 

Strategické ciele 

Lapin ďalej navrhuje, aby cieľmi útokov boli strategickejšie oblasti. Napríklad keby sabotéri vyhodili do vzduchu časť železnice alebo vykoľajili vlak. To má podľa neho oveľa väčší zmysel ako obsadenie Tetkina. "Možno sa mýlim, ale s takými ľuďmi, ktorí sú pripravení bojovať, by sa protesty v Baškirsku mohli zintenzívniť. Už sa tam k tomu schyľuje, no zatiaľ to nevyužili," povedal. 

Ďalší pokus o ZVRHNUTIE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ak je konečným cieľom, ako kedysi vyslovil Budanov, 40-kilometrová bezpečnostná zóna (oblasť medzi Ruskom a Ukrajinou), potom nie je možné postaviť 2000-kilometrov dlhý tunel v hĺbke 40 km s práporom 300 ľudí. Ešte raz zdôrazňujem, že bez podpory miestneho obyvateľstva sa do Moskvy nedostanú," dodal Lapin.

Viac o téme: DemonštrantiOdporRuskoKurskBelgorodVojna na UkrajineTetkinoVládny režimIhor lapin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu