Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pravicové strany v Taliansku si udržali moc v regióne Abruzzo

Giorgia Meloniová
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/Alessandro Garofalo/LaPresse Via AP)

RÍM - Talianska premiérka Giorgia Meloniová a jej pravicoví spojenci si udržali moc v regióne Abruzzo v strednej časti krajiny. Vyplýva to z predbežných výsledkov nedeľňajších regionálnych volieb, informuje agentúra Reuters.

Výsledok umožní talianskej pravicovej vláde otriasť sa z porážky, ktorú - dosiaľ ako vôbec prvú - utrpela pred dvoma týždňami v regionálnych voľbách na Sardínii. Premiérkina strana Bratia Talianska si zároveň pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu upevnila svoju pozíciu dominantnej sily na politickej scéne krajiny, analyzuje Reuters.

archívne video

Peter Pellegrini oznámil dátum prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Maarty)

Po sčítaní takmer všetkých odovzdaných hlasov je jasné, že post predsedu regionálnej vlády obhájil Marco Marsilio, ktorý si zaistil viac než 53 percent hlasov. Marsilio bol spoločným kandidátom všetkých troch koaličných strán (Bratia Talianska, Forza Italia aj Liga severu). Jeho protikandidát Luciano D'Amico podporovaný všetkými väčšími opozičnými stranami získal približne 46,5 percenta hlasov.

Zmaril tak nádeje stredoľavicového bloku, ktorý odsunul bokom svoje spory a viedol spoločnú kampaň dúfajúc, že sa mu podarí zopakovať nedávny úspech zo Sardínie, kde predstihol Meloniovej kandidáta.

Celkovo si vo voľbách v hornatom Abruzze, kde sa rozhodovalo aj o zložení regionálneho parlamentu, viedla najlepšie práve Meloniovej strana Bratia Talianska, ktorá získala zhruba 24 percent hlasov. Druhým najsilnejším subjektom bola opozičná stredoľavicová Demokratická strana (PD) s 20,4 percentom hlasov. Za nimi nasledovali koaličné zoskupenia Forza Italia s 13 percentami a Liga severu s 7,6-percentnou podporou. Abruzzo je relatívne malý región, má len približne 1,3 milióna obyvateľov. Regionálne voľby však boli vnímané aj ako test aktuálnych politických nálad v krajine, približuje agentúra DPA.

Viac o téme: Regionálne voľbyTalianskoAbruzzoPravicová stranaGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu