Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Netanjahu odmietol Bidenovu kritiku: Prístup izraelskej vlády k vojne v Gaze viac ubližuje, ako pomáha

(Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin, TASR/Michal Svítok)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol slová amerického prezidenta Joea Bidena o tom, že prístup izraelskej vlády k vojne proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy Izraelu "viac ubližuje, ako pomáha". Informuje o tom agentúra AFP.

"Ak tým (Biden) myslel, že presadzujem súkromnú politiku proti väčšine, želaniu väčšiny Izraelčanov, a že to poškodzuje záujmy Izraela, potom sa v oboch bodoch mýli," reagoval Netanjahu v rozhovore pre týždenník Politico na sobotné vyjadrenie amerického prezidenta. Biden v uplynulom období viackrát upozornil, že Izrael riskuje stratu medzinárodnej podpory pre zvyšujúce sa počty civilných obetí v Pásme Gazy.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Americký prezident podporuje právo Izraela na sebaobranu po útoku Hamasu zo 7. októbra, no dodal, že Netanjahu "musí viac dbať na to, aby dôsledkom jeho činov nebola strata nevinných životov". Biden v sobotu uviedol, že prípadná izraelská invázia do mesta Rafah v Pásme Gazy, kde sa pred vojnou uchýlilo vyše 1,3 milióna Palestínčanov, preňho už predstavuje "červenú čiaru".

Izraelský premiér tvrdí, že má podporu Izraelčanov

Netanjahu tvrdí, že "drvivá väčšina Izraelčanov" podporuje kroky, ktoré jeho vláda podniká na zničenie "zvyšných teroristických práporov Hamasu". Izraelčania podľa jeho slov odmietajú, aby po skončení vojny vládla v Pásme Gazy palestínska samospráva, ktorá "vychováva svoje deti k terorizmu a platí za terorizmus".

Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na útok Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo približne 1200 ľudí a najmenej 250 ďalších bolo podľa izraelských úradov unesených. Odvetné kroky izraelskej armády v Pásme Gazy si odvtedy vyžiadali už viac ako 31.000 obetí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze.

Viac o téme: USAIzraelBenjamin NetanjahuJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu