Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Rusko získalo na Ukrajine ďalších 327 štvorcových kilometrov: Biden zvolal lídrov Kongresu kvôli podpore Ukrajiny

Joe Biden Zobraziť galériu (6)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

MOSKVARuské jednotky tento rok obsadili viac ako 300 štvorcových kilometrov ukrajinského územia, tvrdí ruský minister obrany Sergej Šojgu. Informuje o tom tlačová agentúra DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 733

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 733 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:52 Ruské úrady dnes načas zablokovali platformu pre zasielanie správ Telegram a ďalšie internetové služby, čo neskôr vysvetlili testovaním pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami. Správy o vypínaní rôznych internetových služieb alebo rušení fungovania mobilných sietí z Ruska zvyčajne prichádzajú v súvislosti s potláčaním protestov. O zásahoch proti internetovým platformám sa tiež hovorí v spojitosti so snahou Ruska postupne sa odpojiť od medzinárodných internetových služieb a vytvoriť si ich vlastnú alternatívu po vzore Číny.

21:41 Britské úrady v utorok obvinili ďalšieho bulharského občana žijúceho v Anglicku zo špionáže v prospech Ruska. Je už šiestym Bulharom, ktorého v Británii v tomto prípade obžalovali. Informuje o tom agentúra AP.

21:33 „Vzhľadom na vedúcu úlohu, ktorú Spojené kráľovstvo zohráva pri podpore Ukrajiny, malo by byť pripravené riešiť jej digitálnu zraniteľnosť,“ píše David Kirichenko zo Spoločnosti Henryho Jacksona.

21:18 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyslal dobrý signál, keď nevylúčil vyslanie západných vojakov na Ukrajinu. Vyhlásil to v utorok poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Informuje o tom agentúra AFP.

20:44 Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Mike Johnson v utorok uviedol, že snemovňa pri schvaľovaní ďalšej pomoci pre Ukrajinu nepokročí bez toho, aby zároveň neprijala aj migračnú reformu. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

20:40 Právnik Vasilij Dubkov, ktorý zastupoval ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, bol v utorok v Moskve nakrátko zadržaný. Informovali o tom ruské médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

20:32 Poľský premiér Donald Tusk 27. februára povedal, že Poľsko môže rozšíriť zoznam zakázaných ukrajinských tovarov.

20:08 Rusko spúšťa rozsiahlu dezinformačnú kampaň s cieľom rozdeliť západných spojencov Ukrajiny a znepokojiť ukrajinský ľud. Uviedla to v utorok Vojenská rozviedka ukrajinského ministerstva obrany (HUR). Informuje o tom agentúra AFP.

19:40 Zelenskyj diskutuje o mierovom vzorci, bilaterálnej spolupráci so saudským korunným princom.

18:56 Ruské sily zaútočili na dedinu Veletenske v Chersonskej oblasti 27. februára, pričom zabili 82-ročnú ženu, informoval guvernér Oleksandr Prokudin.

18:19 Lotyšská vláda v utorok predĺžila zákaz vstupu do krajiny pre väčšinu ruských občanov do 4. marca 2025 pre možné ohrozenie vnútornej bezpečnosti. Informuje o tom agentúra AP.

18:13 Od Navaľného uplynie 12 rokov, ktoré zmenili Rusko z konkurenčného autoritárskeho štátu, v ktorom opozícia mohla súťažiť v miestnych voľbách, na totalitný režim, v ktorom sa akákoľvek forma nesúhlasu trestá väzením alebo smrťou.

17:15 Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné v utorok uviedol, že vojaci západných krajín by mohli byť na Ukrajinu vyslaní aj bez ich zapojenia do útočných akcií. Reagoval na pondelkové vyjadrenia prezidenta Emmanuela Macrona, v ktorých nevylúčil nasadenie pozemného vojska na Ukrajine. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

16:56 Predstavitelia talianskej vlády v utorok oznámili, že medzinárodná podpora pre Ukrajinu nezahŕňa prítomnosť pozemného vojska. Upozornili tiež, že vyjadrenia o jeho možnom nasadení môžu vyvolať dojem o vojne s Ruskom. Informujú o tom agentúry AFP a ANSA.

16:40 Ruské úrady začínajú prenasledovať už aj rodiny a príbuzných oponentov režimu, upozornil ruský spisovateľ Boris Akunin po tom, ako úrady zablokovali konto jeho manželky v ruskej banke s odôvodnením, že sa tak stalo kvôli "spoločnej zločineckej činnosti" manželov. Spisovateľa, ktorý emigroval z Ruska, ruské úrady stíhajú za "šírenie klamstiev" o ťažení ruskej armády proti Ukrajine a za "verejné schvaľovanie terorizmu", uviedol dnes spravodajský server Meduza. Akunin je svojimi detektívkami známy aj českým a slovenským čitateľom.

16:17 Ruské jednotky tento rok obsadili viac ako 300 štvorcových kilometrov ukrajinského územia, tvrdí ruský minister obrany Sergej Šojgu. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

16:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v utorok na návštevu Saudskej Arábie, kde bude rokovať aj o svojom mierovom pláne a výmenách vojnových zajatcov. Na sociálnej sieti Facebook to oznámil samotný Zelenskyj.

15:50 Dvaja policajti prišli v utorok o život a ďalší štyria utrpeli zranenia pri ruskom útoku v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Informuje o tom agentúra AFP.

15:38 Na východnom Slovensku sa 11. apríla uskutoční spoločné zasadnutie vlád SR a Ukrajiny. Na summite premiérov Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe to oznámil slovenský premiér Robert Fico. Jeho kabinet bude s ukrajinskou vládou rokovať o projektoch dôležitých pre oba štáty, ale predovšetkým pre Ukrajinu, spresnil premiér.

14:58 Maďarsko nie je ochotné poslať na Ukrajinu zbrane ani vojakov, oznámil v utorok na sociálnej sieti Facebook maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Reagoval na pondelňajšie vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona k vojne na Ukrajine.

14:23 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili dlhodobé financovanie pre Ukrajinu, platformu Strategické technológie pre Európu (STEP) a tiež s tým súvisiace zásadné zmeny vo viacročnom rozpočte EÚ.

14:06 Vyšetrovateľ obzvlášť závažnej trestnej činnosti Roman Viďukov, ktorý sa podieľal na vyšetrovaní káuz vedených proti ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému, bol povýšený. Stal sa zástupcom vedúceho jedného z oddelení v rámci Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom).

13:34 Severoatlantická aliancia (NATO) neplánuje vyslať vojakov na Ukrajinu, uviedol v utorok jej generálny tajomník Jens Stoltenberg pre agentúru AP. Reagoval tak na aktuálne vyhlásenia, že niektoré západné krajiny takéto nasadenie zvažujú.

13:25 Poľský premiér Donald Tusk a český premiér Petr Fiala v utorok po spoločnom rokovaní v Prahe uviedli, že neplánujú na Ukrajinu vyslať svojich vojakov. Informuje o tom agentúra PAP.

13:20 Spolupracovníkom ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa zatiaľ nepodarilo nájsť a prenajať si priestory na poslednú rozlúčku s týmto politikom, ktorý podľa úradov zomrel 16. februára vo väzenskom tábore za polárnym kruhom.

13:03 Predseda Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (RE) Marc Cools v utorok odsúdil plány Moskvy na uskutočnenie marcových volieb ruského prezidenta na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny. Uviedol to v tlačovej správe zverejnenej na webstránke RE.

12:56 V ruských mestách sa v utorok konajú spomienkové akcie pri príležitosti deviateho výročia vraždy politika Borisa Nemcova. Na Sibíri i na Ďalekom východe, ale aj v Petrohrade občania nosia kvety k pamätníkom obetiam politických represií, ale polícia ich odstraňuje, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

12:31 Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli prijať uznesenie k ruským útokom severokórejskými balistickými strelami na Ukrajine. Podali ho poslanci za SaS. Poslanci chceli, aby NR SR čo najdôraznejšie odsúdila vývoz balistických rakiet z KĽDR a ich obstaranie Ruskom, ako aj použitie týchto rakiet Ruskom proti Ukrajine 30. decembra 2023 a 2. januára 2024. Uznesením mal parlament vyzvať vládu SR, aby sa pridala k 48 štátom, ktoré doposiaľ v spoločnom vyhlásení odsúdili ruské útoky severokórejskými balistickými strelami na Ukrajinu.

12:30 Vyslanie pozemných jednotiek na Ukrajinu nateraz nie je pre Severoatlantickú alianciu (NATO) relevantnou otázkou, uviedol v utorok švédsky premiér Ulf Kristersson. TASR informuje podľa britského denníka The Guardian.

12:19 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok varoval, že vyslanie vojakov aliancie NATO na územie Ukrajiny povedie k priamemu konfliktu s Ruskou federáciou a k eskalácii situácie. Podľa agentúry AFP to Peskov uviedol v reakcii na vyhlásenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, podľa ktorého je táto možnosť v hre.

11:33 Ukrajinská armáda zostrelila ďalšie ruské lietadlo Su-34. Podľa britskej stanice BBC o tom v utorok informoval veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk, ktorý na svojom konte na platforme Telegram napísal: "Mínus ešte jeden Su-34 na východe" Ukrajiny.

11:12 Moskovská polícia začala kontaktovať ľudí, ktorí po smrti opozičného politika Alexeja Navaľného prichádzali k improvizovaným pomníkom položiť kvety a sviece, aby si takto uctili jeho pamiatku. Navaľnyj podľa úradov zomrel 16. februára vo väzenskom tábore Polárny vlk na ďalekom severe Ruska.

10:55 Bez ďalšej vojenskej pomoci Spojených štátov Ukrajina nebude môcť brániť lodný koridor v Čiernom mori, ktorý jej umožňuje vyvážať milióny tón obilia do sveta, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre stanicu CNN. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

10:32 Pri ruských útokoch proti Ukrajine bolo za posledný deň zranených deväť ľudí, informovali regionálne úrady skoro 27. februára. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

9:19 Kandidáti prezidentských volieb v Rusku sa v prvej televíznej debate na federálnom kanáli Rossija 1 zdržali kritiky svojho hlavného konkurenta Vladimira Putina, hoci ich moderátor požiadal, aby zhodnotili projekty súčasnej hlavy štátu v oblasti vzdelávania a vedy.       

8:35 Európska únia sa zrejme v nasledujúcich mesiacoch dohodne na zhabaní finančných ziskov Ruska, ktoré vznikajú na území eurobloku, a ich presunutí do fondu na podporu Ukrajiny. Pre agentúru AFP to v pondelok počas návštevy Washingtonu uviedol grécky osobitný vyslanec pre Ukrajinu Spiros Lampridis.

8:12 Rusko v noci na dnes podniklo ďalší vzdušný úder na Ukrajinu, tentoraz pomocou 13 bezpilotných lietadiel a salvy rakiet. Systémy protivzdušnej obrany zničili 11 dronov a dve riadené strely nad viaceré regióny, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského letectva.

6:30 Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok na stretnutí európskych lídrov v Paríži potvrdil postoj vlády SR a koaličných partnerov, že nikdy nebudú súhlasiť s vyslaním slovenských vojakov do vojny na Ukrajine. Premiér o tom informoval na sociálnej sieti.

Emmanuel Macron a Robert Fico
Zobraziť galériu (6)
Emmanuel Macron a Robert Fico  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

"Ako sme dnes ráno v Bratislave na viacerých zasadnutiach predpokladali, v Paríži bola čisto bojová atmosféra podporujúca vojnu. Nepadlo ani slovo o mieri, čo ma osobne veľmi mrzí," citoval Fica tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

6:28 Európski lídri sa v pondelok na summite o Ukrajine, ktorý zvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron, dohodli na posilnení dodávok munície pre Ukrajinu a čo najrýchlejšom zvýšení výrobných kapacít v Európe. Po skončení summitu to uviedol český premiér Petr Fiala. Podotkol, že pozornosť tiež vzbudila česká iniciatíva o nákupe munície z tretích krajín, do ktorej sa chce podľa neho zapojiť asi 15 štátov.

Emmanuel Macron a Petr Fiala
Zobraziť galériu (6)
Emmanuel Macron a Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

Podľa Fialu sa na schôdzke ukázalo, že odhodlanie čeliť ruskej agresii a podporovať Ukrajinu je na Západe "veľmi silné". "Dohodli sme sa na tom, že posilníme naše dodávky munície na Ukrajinu a že sa pokúsime čo najrýchlejšie zvýšiť výrobné kapacity, ak ide o muníciu a zbrane. Dohodli sme sa, že je potrebné posilniť kybernetickú bezpečnosť a podporiť štáty, ktoré sú tiež ohrozované Ruskom, ako je Moldavsko," komentoval závery rokovania predseda českej vlády.

6:25 Českú iniciatívu na nákup munície pre Ukrajinu od krajín mimo EÚ podporilo viacero európskych štátov vrátane Francúzska. Holandský premiér Mark Rutte oznámil, že jeho krajina poskytne na tento účel 100 miliónov eur. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

6:20 Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v pondelok apeloval na predsedu americkej Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona, aby umožnil hlasovanie o schválení potrebnej pomoci pre Ukrajinu. Zároveň ho varoval, že v prípade víťazstva Ruska ponesie zodpovednosť. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Kremeľ prisľúbil zvýšenie útočného potenciálu špeciálnych jednotiek

"Budeme pokračovať v posilňovaní síl špeciálnych operácií, zvyšovaní ich mobility, útočného potenciálu a vyzbrojovaní zbraňami a vybavením novej generácie," vyhlásil Putin v gratulačnom videu zverejnenom pred Dňom síl špeciálnych operácií, ktorý si Rusko pripomína 27. februára.

Ruské sily špeciálnych operácií sú jednotky strategickej úrovne v neustálej bojovej pohotovosti. Sú prispôsobené na plnenie špecifických úloh a sú súčasťou ruských ozbrojených síl, píše Reuters. Špeciálne jednotky sa počas uplynulého desaťročia podieľali na ruských tajných operácií v Sýrii, od roku 2022 sa tiež zúčastňujú na vojenskej agresii Moskvy na Ukrajine, ktorú Putin označuje pojmom "špeciálna vojenská operácia".

Rusko oslavuje Deň síl špeciálnych operácií od 27. februára 2015. Putin ho vyhlásil pri príležitosti prvého výročia obsadenia vládnych budov na neskôr anektovanom ukrajinskom polostrove Krym ruskými jednotkami, uvádza ruská spravodajská agentúra RBC.

Macron nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu, avizoval dodávky rakiet Kyjevu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nevylučuje v budúcnosti nasadenie pozemných jednotiek svojej krajiny na Ukrajine. Na dosiahnutie toho, aby Rusko nemohlo zvíťaziť v útočnej vojne na Ukrajine, nie je nič vylúčené, povedal v závere konferencie o podpore Ukrajiny, ktorú hostil v pondelok večer v Paríži. Informujú o tom správy z agentúr DPA, AP a AFP.

Na stretnutí vyše 20 hláv štátov a vlád nepanovala zhoda, pokiaľ ide o prípadné vyslanie vojakov západných krajín, uviedol Macron. Doplnil však, že v dynamike vývoja v budúcnosti nemožno "nič vylúčiť". Každá krajina o tom podľa neho môže rozhodnúť samostatne a zvrchovane.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (6)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

Macron tiež oznámil, že vznikne nová koalícia štátov, ktoré budú Ukrajine dodávať rakety a muníciu so stredným a dlhým dosahom. V krátkodobom hľadisku by okrem toho mali mobilizovať ďalšiu muníciu pre Ukrajinu z vlastných zásob.

"Sme presvedčení, že porážka Ruska je nevyhnutá pre bezpečnosť a stabilitu v Európe," vyhlásil francúzsky líder. Macron odmietol spresniť, ktoré krajiny zvažujú vyslanie vojakov. Zdôraznil, že v tejto veci uprednostňuje zachovanie "strategickej nejednoznačnosti".

Francúzsky prezident v úvode stretnutia vyzval prítomných európskych lídrov, aby zaistili kolektívnu bezpečnosť kontinentu poskytovaním neochvejnej pomoci Ukrajine vo svetle zosilnených ruských ofenzív. Hovoril tiež o potrebe upevniť obranu s cieľom odvrátiť prípadné ruské útoky na iné krajiny v budúcnosti.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu