Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelská armáda vypracovala plán evakuácie civilistov a operačný plán ofenzívy v Rafahu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelská armáda predložila vojnovému kabinetu pred plánovanou ofenzívou v meste Rafah na juhu Pásma Gazy plán evakuácie civilistov a operačný plán. Oznámil to v noci na pondelok úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, informovali agentúry DPA a AFP.

Schválený bol aj plán poskytnúť humanitárnu pomoc pre Pásmo Gazy, aby sa predišlo rabovaniu na jeho severe a iných oblastiach. V krátkom vyhlásení sa neuvádzajú podrobnosti o tom, ako a kam budú civilisti presunutí.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Do Rafahu ušlo pred bojmi medzi izraelskou armádou a hnutím Hamas v iných častiach Pásma Gazy okolo 1,5 milióna Palestínčanov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu chce napriek prebiehajúcim rokovaniam o prímerí urýchlene spustiť ofenzívu v Rafahu. Cez víkend oznámil, že začiatkom týždňa zvolá kabinet, aby schválil operačný plán, ktorého súčasťou bude aj evakuácia civilného obyvateľstva.

Od ofenzívy v Rafahu preplnenom utečencami odrádzajú Izrael aj mnohí jeho spojenci vrátane USA. Netanjahu však tvrdí, že cieľ eliminovať Hamas by nebolo možné dosiahnuť, ak by v Rafahu zostali jeho štyri prápory.

Viac o téme: PlánIzraelská armádaCivilistiPásmo GazyRahaf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu