Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruský vojnový bloger sa zastrelil po kritike za odhalenie strát ruskej armády

(Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Ruský vojnový bloger Andrej Morozov, ktorý slúžil ako vojak na ukrajinskom fronte, zrejme spáchal samovraždu po tom, ako čelil kritike za odhalenie rozsiahlych strát ruskej armády na Ukrajine. Priaznivci 44-ročného blogera obvinili z jeho smrti Kremeľ. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Morozov v stredu vo svojom poslednom príspevku na sieti Telegram oznámil, že sa rozhodol "popraviť sa", aby svojim spolubojovníkom pomohol vyhnúť sa následkom svojich kritických príspevkov, ktoré rozhnevali armádne velenie. Jeho smrť potvrdil právnik Maxim Paškov, podľa ktorého sa Morozov zastrelil. Morozov, ktorý používal prezývku Murz, vo svojom nedávnom príspevku napísal, že ruská armáda stratila približne 16.000 vojakov a 300 obrnených vozidiel od októbra, keď sa začali boje o ukrajinské mesto Avdijivka.

Mnohí blogeri podporovali Jevgenija Prigožina

Kritici Morozova vyzvali na jeho stíhanie za "diskreditáciu" armády. Bloger vo svojom poslednom príspevku pred smrťou uviedol, že vojenskí predstavitelia ho donútili odstrániť príspevok o ruských stratách. Vojenské velenie kritizoval za zatváranie očí pred stratami a ignorovanie potrieb vojakov. Politický predstaviteľ separatistov v Moskvou kontrolovanej časti Doneckej oblasti Alexander Kofman označil Morozovovu samovraždu za "obrovskú chybu". 

Ruskí vojnoví blogeri ako Morozov podľa AP umožnili nahliadať na problémy ruskej armády a kritizovali vojenské velenie za nepremyslenú taktiku a zanedbávanie potrieb vojakov. Mnohí blogeri podporovali Jevgenija Prigožina, ktorý ostro kritizoval najvyššie vojenské vedenie a v júni zorganizoval krátku vzburu, počas ktorej jeho žoldnierska skupina pochodovala na Moskvu. Väčšina blogerov zmiernila kritiku po Prigožinovej smrti, ktorá je vnímaná ako pomsta Kremľa. Jedného z najpopulárnejších vojnových komentátorov a bývalého veliteľa ruských separatistov na Ukrajine Igora Strelkova (vlastným menom Girkina) minulý týždeň odsúdili za extrémizmus na štyri roky väzenia. Tvrdil, že na dosiahnutie víťazstva Ruska je potrebná totálna mobilizácia, a obvinil Kremeľ z nerozhodnosti a slabosti.

Viac o téme: RuskoZbraňVojnový bloger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu