Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hovorkyňa oznámila presný čas Navaľného smrti, jeho telo zatiaľ rodine nevydali

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení Zobraziť galériu (2)
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj je po smrti, potvrdila dnes jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová s odvolaním sa na oficiálne informácie oznámené Navaľného matke Ljudmile. Tá dnes navštívila väzenskú kolóniu IK-3, kde Navaľnyj podľa ruských úradov v piatok zomrel. Jeho telo zatiaľ rodine nevydali.

"Alexej Navaľnyj bol zavraždený. Jeho smrť nastala 16. februára o 14.17 h miestneho času, uvádza sa v oficiálnej správe pre Alexejovu matku,"napísala Jarmyšová na sociálnej sieti X. Podľa Jarmyšovej zatiaľ Ljudmila Navalná nemá prístup k telu svojho syna, ktoré sa malo podľa odovzdanej úradnej správy nachádzať v márnici mesta Salechard. Budova je podľa nej zamknutá a telo tam nie je, hoci väzenské úrady tvrdili matke opak.

archívne video

Fico na summite EÚ o dohode o finančnej pomoci Ukrajine (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Neskôr hovorkyňa uviedla, že vyšetrovatelia oznámili, že telo nebude príbuzným vydané, kým sa neskončí vyšetrovanie. Igor Ždanov, ďalší z Navaľného spolupracovníkov, napísal, že Ljudmile Navaľnej po príchode do trestaneckej kolónie povedali, že príčinou smrti jej syna bol "syndróm náhleho úmrtia".

Navaľnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície

Navaľnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval režim predovšetkým za korupciu. Od roku 2021 bol vo väzení. V piatok väzenská služba uviedla, že 47-ročnému mužovi sa po prechádzke vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom urobilo zle, stratil vedomie a nepodarilo sa ho oživiť.

Hovorkyňa oznámila presný čas
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Moscow City Court)

Navaľného manželka Julija Navaľná aj jeho spolupracovníci v piatok uvádzali, že správu o úmrtí nie sú schopní potvrdiť ani vyvrátiť. Podľa Ljudmily Navaľnej bol jej syn pri poslednej návšteve tento týždeň zdravý a v dobrej nálade. Trestanecká kolónia IK-3, známa tiež pod názvom Poljarnyj volk, leží asi 60 kilometrov za polárnym kruhom blízko mesta Salechard. Je považovaná za jednu z najdrsnejších väzníc v Rusku.

Viac o téme: SmrťOpozíciaRuskoAlexej NavaľnyjVäzenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu