Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinec obvinený zo špionáže zomrel v ruskom väzení: Ruskí vojaci používajú satelitný internet Starlink

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Ukrajinec, ktorého ruské úrady obvinili zo špionáže, v decembri zomrel vo väzenskom zariadení v Rusku, kde čakal na súdny proces. Informovala o tom v nedeľu ruská ľudskoprávna organizácia Memorial s odvolaním na súdne dokumenty. Informuje o tom agentúra Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 717

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 717 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:42 Danilov varuje pred zhoršením situácie na bojisku, ak West nezvýši dodávky zbraní. Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany uviedol, že dodávky zbraní Iránom a Severnou Kóreou zmenili situáciu v prvej línii.

21:02 Súčasný ekonomický rast Ruska je založený výlučne na zbraniach, ale ekonomický rast založený na vojne nie je udržateľný, tvrdí Michael Rochlitz, profesor ruskej, východoeurópskej a eurázijskej ekonómie na St. Antony's College, University of Oxford. "Rusi vyrábajú zbrane, ktoré sa na Ukrajine zničia, aby potom mohli vytvoriť nové. Každý potenciálny náboj, ktorý sa má vyrobiť, je spočiatku vnímaný ako pozitívum pre hospodársky rast. Toto však nie je investícia do budúcnosti. Táto ekonomika sa zrúti keď sa vojna skončí,“ povedal Michael Rochlitz.

20:34 S odhadovanými škodami vo výške viac ako 410 miliárd dolárov bude obnova Ukrajiny obrovskou úlohou. Keďže projekty rekonštrukcie prebiehajú súčasne po celej krajine, projekt DREAM je reakciou vlády na zhromažďovanie všetkých údajov na jednom mieste.

20:03 Rusko naverbuje 15 000 Nepálcov do bojov na Ukrajine. Medzitým nepálska vláda tvrdí, že na Ukrajine na ruskej strane bojuje len asi 200 jej občanov, pričom najmenej 13 bolo zabitých v akcii a štyria boli zajatí ako vojnoví zajatci.

19:43 Kyiv Independent hovoril s najvyšším diplomatom Európskej únie Josepom Borrellom o obchádzaní sankcií zo strany Ruska, vzostupe populistických skupín v Európe a o tom, prečo sa Európa snaží poskytnúť Ukrajine všetko, čo potrebuje na víťazstvo.

19:17 Japonsko prisľúbi 106 miliónov dolárov na podporu úsilia o obnovu Ukrajiny vrátane odmínovania a obnovy infraštruktúry, informovali 11. februára Kyodo News s odvolaním sa na nemenované zdroje.

18:34 Veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková odsúdila ruský útok na Charkov z 10. februára, pri ktorom zahynulo sedem ľudí, a napísala, že „preto musíme podporiť Ukrajinu, aby sme zastavili také hrozné zločiny“.

18:23 Ruské útoky zranili 2 ľudí v Chersonskej oblasti, zasiahli zdravotnícke zariadenie v hlavnom meste regiónu. Ruské jednotky zasiahli Monastyrske riadenými leteckými bombami, pričom zranili 43-ročného muža. 67-ročný muž utrpel zranenia črepinami.

18:07 Rusko pravdepodobne pociťuje v celej krajine nedostatok zdravotníckeho personálu, a to aj v dôsledku vojny proti Ukrajine. Oznámilo to v nedeľu britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvolalo na zistenia tajných služieb. Informuje o tom agentúra DPA.

17:35 16-ročné dievča a jej opatrovateľ ušli z Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti na územie kontrolované Ukrajinou, informoval 11. februára guvernér Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin.

17:20 Ukrajinec, ktorého ruské úrady obvinili zo špionáže, v decembri zomrel vo väzenskom zariadení v Rusku, kde čakal na súdny proces. Informovala o tom v nedeľu ruská ľudskoprávna organizácia Memorial s odvolaním na súdne dokumenty. Informuje o tom agentúra Reuters.

16:38 DiiaCity, špeciálny daňový režim vytvorený pre miestne a zahraničné technologické firmy na Ukrajine prakticky v predvečer rozsiahlej invázie, má problémy. To podnietilo vznik DiiaCity United.

16:07 Napriek tomu, že sa ukrajinská ekonomika od prvých mesiacov rozsiahlej invázie neustále zlepšuje, súkromní investori stále váhajú zoči-voči zdĺhavému konfliktu a programy poistenia vojnových rizík nedokázali väčšinu presvedčiť.

15:51 Rusku chýbajú tisíce lekárov kvôli vojne - britská spravodajská služba. Podľa agentúry boli lekári po vyhlásení mobilizácie v Rusku varovaní, aby neopúšťali krajinu, no napriek týmto požiadavkám odišli z Ruskej federácie asi 2 % zdravotníckych pracovníkov. Okrem toho Ruská federácia zmobilizovala až tri tisícky zdravotníckych pracovníkov na ošetrenie ranených na fronte, uviedlo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

15:25 Ukrajinským pozorovateľom vtáctva poskytuje spojenie s prírodou úľavu od psychického stresu vojny. Ale aj v komunite vtákov sú následky vojny nevyhnutné.

15:11 Keďže Rusko vedie svoju vojnu proti Ukrajine, niektorí vysokopostavení ukrajinskí predstavitelia s potvrdeným alebo podozrivým ruským občianstvom sa majú dobre. V niektorých prípadoch ich vôbec neprepustia a inokedy sa ukrajinská justícia bráni ich odvolaniu.

14:44 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva uviedlo, že po mobilizácii v septembri 2022 bolo pravdepodobne zmobilizovaných až 3 000 ruských zdravotníkov, aby pomohli pri bojovej zdravotnej starostlivosti a až 2 % zdravotníckych pracovníkov opustilo Rusko.

14:07 Rusko používa v okupovaných oblastiach Ukrajiny satelitný internet Starlink amerického podnikateľa Elona Muska. Oznámila to v nedeľu ukrajinská vojenská rozviedka HUR, ktorá ako dôkaz zverejnila zachytený rozhovor dvoch ruských vojakov. Informuje o tom agentúra Reuters.

13:56 Šéf Mníchovskej konferencie vymenoval za Putinove ďalšie ciele po Ukrajine Moldavsko a pobaltské štáty. „Ak Putin neprehrá vojnu na Ukrajine, mali by sme očakávať, že dosiahne Moldavsko alebo pobaltské štáty,“ povedal pre Rheinische Post šéf Medzinárodnej bezpečnostnej konferencie v Mníchove Christoph Heusgen. Podľa jeho názoru chce Putin vrátiť Rusko k hraniciam bývalého Sovietskeho zväzu.

13:30 Ukrajinský kamikadze dron letí do ruskej zemljanky neďaleko Horlivky v Doneckej oblasti.

13:00 Účastníci podujatia „Russian Ski Track“ sa zoradili v obrovskej Zwastike v Chimki v Moskovskej oblasti.

12:30 Biely dom kritizuje Trumpa za to, že by nechal Rusko zaútočiť na spojencov NATO, ktorí nespĺňajú záväzky týkajúce sa výdavkov na obranu. Biely dom označil Trumpovo tvrdenie za „poburujúce“.

12:00 Zelenskyj vymenúva 4 nových vysokých vojenských veliteľov. Nové menovania zahŕňajú veliteľov pozemných síl, síl územnej obrany, kombinovaných síl a vzdušných útočných síl.

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinec obvinený
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office)

11:40 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 11. februáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

11:00 Japonsko tento mesiac na konferencii v Tokiu sľúbi pomoc za 15,8 miliardy jenov. Peniaze budú určené na obnovu v siedmich regiónoch Ukrajiny, ktorá čelí ruskej vojenskej agresii. Informovala o tom dnes japonská agentúra Kjódó, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje.

10:45 Rusko podniklo v noci na nedeľu dronové útoky na Kyjev a juh Ukrajiny, kde utrpela zranenia najmenej jedna osoba a bolo poškodené plynové potrubie a rezidenčné budovy. Informuje správa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na nedeľňajšie vyhlásenie ukrajinskej armády.

10:05 Ruský útok zabil ženu v Charkovskej oblasti. Žena bola zabitá v dedine Vodiane v dôsledku ruských úderov 10. februára, hlásili pohotovostné služby 11. februára. Jej telo našli zahrabané pod troskami.

10:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval za nového veliteľa pozemných síl Oleksandra Pavljuka, ktorý bol tento týždeň odvolaný z funkcie prvého námestníka ministra obrany. S odvolaním sa na prezidentov dekrét o tom dnes informujú tlačové agentúry. Na čele pozemných vojsk Pavljuk vystrieda Oleksandra Sýrskeho, ktorého prezident v týždni vymenoval za hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl po odvolanom Valeriji Zalužnom.

9:30 Útok ruského dronu zasiahol infraštruktúru v Mykolajive, zranil 1 osobu. Tlaková vlna poškodila aj niektoré obydlia, plynové potrubie a súkromné ​​vozidlo.

8:50 Rusko drží v Čiernom mori 14 lodí, vrátane štyroch nosičov riadených striel Kalibr s celkovou salvou až 32 rakiet.

8:18 Generálna prokuratúra: Pri včerajšom útoku v Charkove zahynula 5-členná rodina, matka bola okresnou prokurátorkou.

7:40 Vzdušné sily: Ukrajina cez noc zostrelila 40 bezpilotných lietadiel. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 40 zo 45 bezpilotných lietadiel typu Shahed, ktoré Rusko vypustilo z okupovaného Krymu, informovalo letectvo 11. februára.

7:05 Rusko ostreľovalo 8 komunít v oblasti Sumy. Ruské sily podnikli 10. februára 28 útokov na ukrajinskú severovýchodnú oblasť Sumy, ktorých cieľom bolo osem komunít, informovala regionálna správa. Ostreľovanie spôsobilo v oblasti najmenej 150 výbuchov.

6:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vymenoval dvoch zástupcov nového vrchného veliteľa armády, pričom obišiel niekoľko vysokopostavených generálov, aby sa v rámci prebiehajúcich zmien vo vedení obrany viac zameral na bezpilotné lietadlá a elektronický boj. Informuje agentúra DPA.

6:30 Francúzsko, Nemecko a Poľsko spoja svoje sily v boji proti ruským dezinformáciám, uviedol v sobotu francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné v spoločnom rozhovore pre tri noviny pred rokovaním so svojimi rezortnými partnermi. Informuje agentúra DPA.

6:17 Kyjev a Mykolajiv sa v noci na dnes stali terčom ruského útoku dronmi. Z oboch miest sú hlásené výbuchy, nasadená bola protivzdušná obrana. Informuje o tom agentúra Ukrinform. Správy o škodách či zranených zatiaľ nepriniesla.

6:15 VOA: F-16 „prekračujú očakávania“ ukrajinských pilotov. Ukrajinskí piloti sú "veľmi ohromení" stíhačkami americkej výroby F-16, informovala ukrajinská služba Hlasu Ameriky.

6:10 Moskva ukončila zmluvu o prenájme pozemku s ukrajinským veľvyslanectvom v ruskom hlavnom meste. Ide o odvetnú reakciu na obdobný krok Kyjeva, ktorý vlani v apríli vypovedal nájomnú zmluvu s ruskou ambasádou. Informuje agentúra DPA.

6:00 V Rusku sa skončila registrácia kandidátov pre marcové prezidentské voľby, pričom na zozname je prezident Vladimir Putin, ktorý by mal podľa očakávaní zvíťaziť, a traja politici, ktorí podporujú vojenskú agresiu Moskvy na Ukrajine. Informuje agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na nedeľňajšie správy tamojších médií.

Na frontoch je to zložité

V situačnej správe ukrajinského generálneho štábu sa ďalej uvádza, že boje sú obzvlášť intenzívne na dvoch úsekoch frontu v blízkosti mesta Doneck, ktoré je od roku 2014 pod kontrolou ruských síl. Ruské jednotky tam v priebehu dňa podnikli približne dve tretiny všetkých útokov.

Malé mesto Avdijivka, ktoré sa nachádza severne od Donecka, sa tiež opäť dostalo pod paľbu, pričom ruskí vojaci podnikli v okolí mesta 32 útokov. Dvadsaťdva úderov bolo odrazených severne od mesta a desať na juhu, uvádza sa v situačnej správe.

Takmer rovnako prudké boje prebiehali aj na fronte pri meste Marjinka nachádzajúcom sa južne od Donecka, ktoré Rusko dobylo koncom minulého roka. V sobotu došlo k 31 zrážkam, pričom boje sa sústredili okolo susedných miest - Heorhijivky na západe a Novomychajlivky na juhu, oznámil generálny štáb v Kyjeve.

Podľa nepotvrdených mediálnych správ ruské jednotky postupujú v blízkosti mesta Novomychajlivka. Tieto informácie však nebolo možné nezávisle overiť, podotýka DPA. Ukrajinský generálny štáb neposkytol žiadne informácie o výsledku týchto bojov.

Odporné slová Trumpa

Ak krajiny NATO nebudú dávať dosť na obranu a napadne ich Rusko, Spojené štáty pod vedením Donalda Trumpa im neprídu na pomoc. Trump, ktorý sa uchádza o republikánsku nomináciu na prezidenta, sa tak v sobotu vyjadril počas predvolebnej kampane v meste Conway v Južnej Karolíne.

Povedal dokonca, že by v takom prípade Rusko povzbudil, nech si robí, čo chce. Informuje o tom server televízie CNN, ktorý to označuje za "ohromujúce" priznanie, že by Trump v prípade svojho zvolenia nedodržal základné ustanovenia Severoatlantickej aliancie o kolektívnej obrane. Biely dom v reakcii slová Trumpa označil za "odporné a šialené".

Biely dom aktuálne slová Trumpa tvrdo odsúdil. "Povzbudzovať vražedné režimy k invázii do krajín našich najbližších spojencov je odporné a šialené - a ohrozuje to americkú národnú bezpečnosť, globálnu stabilitu i našu ekonomiku."zdôraznil tiež, že prezident Joe Biden, ktorý sa pravdepodobne s Trumpom v novembri znovu stretne vo voľbách hlavy štátu, bude naďalej obhajovať americké bezpečnostné záujmy, namiesto toho, aby "vyzýval na vojny a podporoval pomätený chaos".

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu