Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Maľbu, ktorú The Beatles vytvorili v Japonsku, vydražili za 1,7 milióna dolárov

The Beatles
The Beatles (Zdroj: SITA)

TOKIO - Maľba, ktorú členovia britskej skupiny The Beatles vytvorili spoločne počas svojho turné po Japonsku v roku 1966, sa podľa aukčného domu Christie's predala na dražbe za 1,74 milióna dolárov.

Christie's uviedla, že dielo s neskorším názvom "Images of a Woman" (Obrazy ženy), ktoré sa vo štvrtok vydražilo v New Yorku, je jedinou známou maľbou, ktorú vytvorili a podpísali všetci štyria členovia tejto slávnej rockovej formácie - John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr.

Dielo vzniklo medzi jednotlivými vystúpeniami, keď sa hudobníci skrývali pred davmi fanúšikov v starom tokijskom hoteli Hilton. Štvorica trávila čas v apartmáne maľovaním akvarelovými a akrylovými farbami na hárok tradičného japonského papiera "waši". Každý člen maľoval od jedného rohu smerom k stredu, kde všetci umiestnili svoje autogramy.

Skupina na prelome júna a júla päťkrát vystúpila v hale Nippon Budókan v Tokiu. V rámci tohto turné The Beatles odohrali koncerty aj v bývalej Nemeckej spolkovej republike (NSR) a na Filipínach. Počas leta absolvovali aj svoje posledné turné po Spojených štátoch a Kanade."The Beatles sa vzdali koncertnej činnosti dva mesiace po tom, ako boli v Tokiu, a už nikdy sa tam ako skupina nevrátili. To je jeden z dôvodov, prečo je táto maľba taká výnimočná - pretože takýto spoločne strávený voľný čas už nemali," cituje webová stránka Christie's životopisca skupiny Marka Lewisohna.

Viac o téme: MaľbaJaponskoThe BeatlesDražba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu