Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Koniec Lisabonskej zmluvy?

Český prezident Václav Klaus
Český prezident Václav Klaus

BRATISLAVA - Český prezident Václav Klaus je presvedčený, že projekt novej zmluvy o Európskej únii stroskotal a po odmietnutí účastníkmi štvrtkového referenda v Írsku už nie je možné pokračovať v ratifikačnom procese.

Vyjadril sa tak vo vyhlásení, ktoré v piatok zverejnil český spravodajský server iDNES.cz. "Projekt Lisabonskej zmluvy skončil," tvrdí Klaus známy svojimi euroskeptickými názormi.

Výsledok írskeho referenda je podľa neho "víťazstvom slobody a rozumu nad umelými elitárskymi projektmi a európskou byrokraciou". Vyhlásenie českého prezidenta je protikladom reakcií väčšiny predstaviteľov členských štátov EÚ, ktorí vyjadrili nad správami z Írska poľutovanie a vyzývajú na pokračovanie ratifikačného procesu.

Klaus poukazuje na skutočnosť, že spomedzi 27 štátov EÚ prebehlo ľudové hlasovanie o Lisabonskej zmluve jedine v Írsku. "Iba v jednej krajine EÚ umožnili politici občanom vyjadriť svoj názor. Výsledok je snáď pre všetkých jasným odkazom," vyhlásil prezident.

Podľa oficiálnych výsledkov Íri odmietli Lisabonskú zmluvu v pomere 53,4 ku 46,6 percenta hlasov. Európska komisia však ešte pred potvrdením konečných výsledkov vyhlásila, že Lisabonská zmluva zostáva "nažive" a lídri EÚ sa budú zaoberať vzniknutou inštitucionálnou krízou na budúcotýždňovom summite za účasti írskeho premiéra Briana Cowena.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu