Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obama má väčšiu dôveru ako McCain

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Demokratický kandidát na americkú hlavu štátu Barack Obama sa podľa posledného prieskumu verejnej mienky teší výrazne väčšej medzinárodnej dôvere ako jeho rival z radov republikánov John McCain.

Predovšetkým obyvatelia západnej Európy majú na vec vyhranený názor. Senátor z Illinois by podľa nich v prípade svojho víťazstva v prezidentských voľbách "urobil v svetovej politike správne veci".

Vyplýva to z výsledkov ankety, ktorú vo štvrtok zverejnil renomovaný inštitút Pew Center vo Washingtone. "McCain dopadol v každej skúmanej krajine horšie ako Obama," informoval inštitút. Výnimku predstavujú podľa jeho údajov Spojené štáty, kde sú šance oboch konkurentov vyrovnané, ako aj Jordánsko a Pakistan, kde ľudia dôverujú dvojici kandidátov len málo.

Ankety sa od polovice marca do polovice apríla zúčastnilo 24 tisíc ľudí z 24 krajín. Vo všeobecnosti je to opäť západná Európa, ktorá dúfa v lepšiu americkú zahraničnú politiku, keď prezident George W. Bush Biely dom začiatkom budúceho roka opustí.

Vo Francúzsku tomu na základe výsledkov prieskumu verí 68 percent, v Španielsku a Nemecku 64 percent opýtaných. Predovšetkým v moslimských krajinách však ľudia vidia možné zlepšenie aj naďalej skepticky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu