Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

BUSH: V Taliansku bude hovoriť o Afganistane a Iráne

George W. Bush
George W. Bush

RÍM - Americký prezident George Bush sa má vo štvrtok stretnúť s talianskym premiérom Silviom Berlusconim a pokúsiť sa nájsť viac podpory pre vojnou zničený Afganistan a tiež pre vyvinutie väčšieho tlaku na Irán, aby zastavil svoj nukleárny program.

Berlusconi, ktorého predchádzajúca vláda podporila americkú inváziu do Iraku v marci 2003, plánuje presvedčiť Busha, aby zahrnul Taliansko do skupiny krajín, ktoré majú mať právomoc v otázke vyjednávania s Teheránom o jeho nukleárnych aktivitách.

Predbežne je medzi týmito krajinami päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko. Bush sa na svojej tretej zastávke v rámci európskeho turné má stretnúť s talianskymi biznismenmi a tiež s talianskym prezidentom Giorgiom Napolitanom a následne začať rokovania s Berlusconim približne o 19:30 tamojšieho času.

Šéf Bieleho domu sa počas svojej poslednej návštevy starého kontinentu v najvyššej funkcii pokúsi presvedčiť európskym partnerov, aby pritlačili Irán k múru. V Taliansku to však môže byť pomerne ťažký oriešok - Berlusconiho krajina je totiž najväčším európskym obchodným partnerom tejto islamskej krajiny.

V piatok by mal George Bush absolvovať audienciu u pápeža Benedikta XVI., ktorý sa počas svojej návštevy Bieleho domu v čase osláv svojich 81. narodenín dočkal od Busha vrelého prijatia. Pápež sa to chystá Bushovi doplatiť v stredovekej Veži sv. Jána, ktorá je miestom len pre exkluzívnych hostí.

Následne sa spolu vyberú do priľahlých vatikánskych záhrad. Americký prezident sa z Talianska poberie do Francúzska a Británie, kde ukončí svoje týždeň trvajúce európske turné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu