Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Alaska Airlines vysiela do Boeingu kontrolórov: Majú preveriť stroje 737-9 Max

Lietadlá Alaska Airlines sedia v hangári leteckej spoločnosti na medzinárodnom letisku Seattle-Tacoma.
Lietadlá Alaska Airlines sedia v hangári leteckej spoločnosti na medzinárodnom letisku Seattle-Tacoma. (Zdroj: SITA/AP Photo/Lindsey Wasson)

SEATTLE - Letecký prepravca Alaska Airlines vysiela do spoločnosť Boeing svojich kontrolórov, aby priamo na výrobných linkách preverili lietadlá 737-9 Max. Spoločnosť v noci na nedeľu oznámila, že sa tak rozhodla v reakcii na najnovší bezpečnostný incident s lietadlom tohto typu. Informuje správa agentúr Reuters a DPA.

Previerky počas víkendu ukázali, že lietadlá dotknutého typu budú musieť pravdepodobne zostať na zemi dlhšie, než sa čakalo. V Alaska Airlines zaznamenali najnovší incident v piatok (12. 1.), keď sa krátko po štarte odlomila časť trupu prakticky nového lietadla Boeing 737-9 Max. V niektorých konfiguráciách s väčším počtom sedadiel majú tieto lietadlá na zasiahnutom mieste dvere. Podobný incident s rovnakým typom lietadla spoločnosť evidovala aj týždeň predtým.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Federálny úrad pre letectvo (FAA) a ďalšie orgány v USA nariadili vzhľadom na vyšetrovanie uzemniť všetkých približne 170 lietadiel tohto typu. Spoločnosti Alaska Airlines aj United Airlines lokalizovali uvoľnené uzávery aj na ďalších lietadlách. Trup modelov 737-9 Max z veľkej časti montuje dodávateľ Boeingu, spoločnosť Spirit AeroSystems. Šéf Boeingu Dave Calhoun pripustil, že nedostatky v kvalite neboli odstránené. Alaska Airlines sa odvolala na jeho vyjadrenia, keď oznámila, že niektoré pre ňu určené lietadlá chce skontrolovať priamo na výrobných linkách.

V sobotu (13. 1.) sa musel na letisko v Sappore na severe Japonska vrátiť vnútroštátny let spoločnosti All Nippon Airways, pretože na okne kokpitu lietadiel Boeing 737-800 sa počas letu objavila prasklina. Boeing 737-800 sa líši od modelu Boeing 737-9 Max, ktorého technické problémy sú predmetom vyšetrovaní. 

Boeing 737-9 Max je najobľúbenejšie lietadlo amerického výrobcu a najväčší zdroj jeho príjmov. Tento model sa opäť dostal do centra pozornosti po tom, ako bol v roku 2019 zhruba 20 mesiacov uzemnený po dvoch tragických haváriách. Boeing doteraz dodal klientom na celom svete približne 218 strojov 737-9 Max. Alaska Airlines a United Airlines ich majú najviac vo svojej flotile. 

Viac o téme: NehodaBezpečnosťLietadláLetKontrolyBoeingAlaska Airlines737-9 Max
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu