Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Srbské úrady pomáhajú evakuovať kravy a kone uviaznuté na dunajskom ostrove

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELEHRAD - Srbské úrady začali v utorok s evakuáciou takmer 200 hospodárskych zvierat, ktoré sú už týždne uviaznuté na riečnom ostrove a čelia hladu a chladu, keďže aj Srbsko zasiahla vlna mrazivého počasia.

Agentúra AP vo svojej správe spresnila, že na dunajskom ostrove Krčedinska Ada uviazli kravy, teľatá i kone ešte v decembri, keď v Dunaji prudko stúpla hladina vody. Farmár Milenko Plavšič, ktorý vlastní časť uviaznutého dobytka, podľa AP objasnil, že za normálnych okolností by sa zvieratá z ostrova "domov" prebrodili. Hladina Dunaja však nedávno prudko stúpla po tom, ako sa v horách na hornom toku rieky v dôsledku nezvyčajne vysokých teplôt začal topiť sneh.

archívne video

Štát sa konečne postará o to, aby ceny potravín nestúpali, hovorí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Miestne úrady zabezpečili na evakuáciu zvierat oplotenú riečnu plť

Na prevoz všetkých zvierat bude potrebné absolvovať niekoľko plavieb na ostrov a späť. Ostrov od brehu delia asi tri kilometre.Srbské ministerstvo poľnohospodárstva spresnilo, že na Krčedinskej Ade uviazlo 97 kráv, 40 teliat a 70 koní. Väčšina zvierat patrí súkromníkom. Ostrov Krčedinska Ada sa nachádza asi 50 kilometrov severne od hlavného mesta Belehrad.

Viac o téme: OstrovEvakuáciaKoneKravySrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu