Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Francúzsko mobilizuje na silvestrovské oslavy vyše 90-tisíc policajtov a vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsko kvôli veľmi vysokej hrozbe teroristických útokov nasadí v čase silvestrovských osláv cez tento víkend na celom svojom území vyše 90.000 policajtov a vojakov, z toho 6000 v hlavnom meste, a tiež na 5000 členov zvláštnych protiteroristických jednotiek. Podľa agentúry AFP to dnes oznámil minister vnútra Gérald Darmanin.

"Vyzval som na mimoriadne vysokú účasť policajných a bezpečnostných zložiek vzhľadom na veľmi vysokú hrozbu terorizmu, ktorá je zjavne spôsobená tým, čo sa deje v Izraeli a v Palestíne," povedal Darmanin na tlačovej konferencii na parížskom policajnom riaditeľstve. V súvislosti s týmto rizikom zdôraznil, že sú plne mobilizované aj spravodajské služby. Polícia podľa neho bude v čase akcie tiež prvýkrát môcť používať drony.

archívne video

Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy (Zdroj: Twitter)

Nebudú povolené žiadne demonštrácie

V Paríži, kde sa pred konaním letných olympijských hier plánujú veľkolepejšie oslavy ako vlani, bude v určených zónach zakázaný predaj a konzumácia alkoholu. Organizované oslavy sa začnú v hlavnom meste podľa policajného prefekta Laurenta Nuñeza o 18.00 h a vyvrcholia asi pol hodiny po polnoci. Pri oslavách nebudú povolené žiadne demonštrácie, diváci budú pri vstupe do vytýčených zón prehľadávaní a bude tam zakázaný predaj akýchkoľvek predmetov, ktoré by mohli poslúžiť ako zbrane, napríklad nožov, dodal prefekt.

Minister Darmanin tiež novinárom oznámil, že v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka bolo zhabaných o 45 percent viac odpaľovacích zariadení pre domáce ohňostroje. Parížske úrady očakávajú v nedeľu večer len na triede Champs-Elysées účasť 700.000 až jedného milióna divákov, v celom hlavnom meste potom viac ako 1,5 milióna účastníkov silvestrovských osláv.

Budú inštalované veľkoplošné obrazovky

V celej dĺžke Elyzejských polí od Námestia Svornosti (Place de la Concorde) až k Víťaznému oblúku budú inštalované veľkoplošné obrazovky. Súčasťou osláv, ktoré sa sústredia práve na konanie letných olympijských a paralympijských hier 2024, budú tiež vystúpenia dídžejov, videoprojekcie na Víťaznom oblúku a ohňostroje.

Otázka bezpečnosti je vo Francúzsku opäť stredobodom pozornosti, vzhľadom na to, že na začiatku decembra útočník hlásiaci sa k radikálnemu islamizmu zabil blízko Eiffelovej veže nemeckého turistu. V živej pamäti sú aj tragické hromadné útoky, najmä ten z roku 2015 v parížskom hudobnom klube Bataclan, kde islamskí extrémisti povraždili 130 ľudí.

Viac o téme: VojaciMobilizáciaPolícia FrancúzskoTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu