Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

PRIESKUM Väčšina Ukrajincov je proti odvolaniu vrchného veliteľa Zalužného

Valerij Zalužnyj Zobraziť galériu (2)
Valerij Zalužnyj (Zdroj: TASR/AP/FILE)

KYJEV - Väčšina obyvateľov Ukrajiny by nepodporila odvolanie Valerija Zalužného z postu vrchného veliteľa ozbrojených síl. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré v stredu zverejnil Kyjevský medzinárodný sociologický inštitút (KIIS). Informuje o tom agentúra Reuters.

Odvolanie Zalužného z funkcie by na základe výsledkov prieskumu podporili iba dve percentá respondentov, kým 72 percent by takýto krok vnímalo negatívne. Zalužnému dôveruje až 92 percent opýtaných. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má 77-percentnú dôveru. Prieskum sa uskutočnil 4. až 10. decembra na vzorke 1200 respondentov.

archívne video

Prezident Zelenskyj o aktuálnej situácii a návšteve Bieleho domu (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Zalužnyj velil letnej ukrajinskej protiofenzíve, ktorej sa však nepodarilo dosiahnuť významné územné zisky pri oslobodzovaní územia okupovaného ruskými jednotkami. Vysokú popularitu si však získal po minuloročných vojenských úspechoch, ktoré dosiahol pri oslobodzovaní ukrajinského územia, píše Reuters.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ukrajinský prezident v utorok počas tlačovej konferencie poprel, že by medzi ním a Zalužným panoval rozkol. Ich vzájomný vzťah označil za profesionálny. Dodal však, že od vojenského vedenia očakáva konkrétne výsledky. Špekulácie o napätí medzi oboma mužmi sa objavili v novembri po tom, ako Zalužnyj vyhlásil, že vojna sa dostala do mŕtveho bodu. Prezidentská kancelária však v reakcii toto tvrdenie poprela. Zalužnyj navyše minulý týždeň kritizoval Zelenského rozhodnutie prepustiť v lete v rámci protikorupčnej akcie niekoľkých vedúcich lokálnych náborových kancelárií, pripomína Reuters.
 

Viac o téme: PrieskumUkrajinaVolodymyr ZelenskyjValerij ZalužnyjMožné odvolanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu