Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Komika, ktorý pomáhal obetiam cyklónu, zatkli

(Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Expert na ľudské práva Organizácie Spojených národov v pondelok vyhlásil, že sa obáva o známeho komika, ktorého zatkla barmská polícia.

Komik sa pokúšal pomáhať Barmčanom, ktorí prežili minulomesačný cyklón Nargis. Maunga Thuru, umeleckým menom Zarganar, v stredu z jeho domu v Rangúne odviedla polícia noc po tom, čo zaniesol obyvateľom v postihnutej oblasti delty rieky Iravadi rôzne veci potrebné na prežitie. Informoval o tom jeho nemenovaný príbuzný. Ten v piatok vyhlásil, že o Zarganarovi nemá od jeho zadržania žiadne správy a že vládna vojenská junta nemala na jeho zatknutie žiadne dôvody.

"Veľmi sa o neho obávam, pretože o ňom nemám žiadne informácie," povedal Tomas Ojea Quintana, vyšetrovateľ Rady ľudských práv OSN pre Barmu. Quintana, ktorý pochádza z Argentíny, ďalej povedal, že požiadal vládu o objasnenie Zarganarovho zatknutia.

Zanganar šéfoval 40-člennému záchranárskemu tímu, ktorý pomáhal ľuďom, ktorí prežili cyklón Nargis, informoval Quintana. Členmi skupiny boli podľa jeho slov aj ďalší herci, komici a spisovatelia.

Potom, ako Barmu minulý mesiac postihol cyklón Nargis, v krajine zahynulo alebo je nezvestných viac ako 133 tisíc ľudí. OSN odhaduje, že približne 2,4 milióna ľudí potrebuje potravinovú pomoc a náhradné bývanie, pričom k približne 1,1 milióna obyvateľom krajiny sa nedostala nijaká zahraničná pomoc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu