Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dráma cestou na safari v dovolenkovom raji: ZVRAT, dve skupiny Rakušanov prepadli so zbraňami!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRETÓRIA - Za posledných sedem dní došlo v Južnej Afrike k dvom ozbrojeným útokom na turistov. Teraz je známe, že útočníci minulý týždeň strieľali na autobus s 32 rakúskymi pasažiermi – gangu sa však dokázali striasť. Skupina dovolenkárov v sobotu také šťastie nemala, ich autobus prepadli. Ťažko ozbrojení a maskovaní muži ukradli vystrašeným dovolenkárom fotoaparáty, mobilné telefóny a šperky.

Cestou do exkluzívneho 5-hviezdičkového dovolenkového rezortu „Sun City“ a do safari parku „Pilanesberg National Park & Game Reserve“ sa odohrali desivé scény. V oboch prípadoch dovolenkári práve opustili hlavné mesto Pretória, keď ich lupiči počkali na ceste.

archívne video

Púštne safari v Dubaji (Zdroj: Dromedar / Pavol Urbánek)

K prvému útoku došlo pri meste Rustenburg. Pri autobuse, ktoré malo odviezť 32 rakúskych turistov do 5-hviezdičkového rezortu, sa zrazu objavilo auto, píše krone.at. Z bočného okna vozidla namierili na vodiča autobusu strelnou zbraňou.

Vodič autobusu narazil do auta s ozbrojencami

Potom sa vraj odohrali scény ako v akčnom filme. Keď vodič autobusu odmietol zastaviť, páchatelia spustili paľbu na predné pneumatiky. Namiesto státia sa vodič rozhodol naraziť do auta útočníkov s 25-tonovým autobusom.

Útočníci sa napokon stiahli. O čine svedčia dve diery po guľkách na boku autobusu a jedna v prednej pneumatike, nikto nebol fyzicky zranený.

Dráma cestou na safari
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Menej šťastia však mala v sobotu druhá skupina turistov. Jedenásť dovolenkárov vrátane šiestich Nemcov bolo na ceste pozrieť si „Big 5“ (slon, nosorožec, byvol, lev a leopard). Ich autobus uniesli a ukradli šperky, mobilné telefóny a fotoaparáty.

Udalosti vrhajú temný tieň na obraz krajiny inak známej ako dovolenkový raj. Polícia zvýšila kontroly. Napriek tomu v Južnej Afrike sa znova a znova vyskytujú dokonca aj smrteľné útoky.

Dráma cestou na safari
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Reakcia ministerstva

Rakúske ministerstvo zahraničia už upravilo cestovné informácie o Južnej Afrike. Na domovskej stránke sa píše: „Násilná kriminalita je obzvlášť vysoká vo veľkých mestách Johannesburg, Durban, Kapské Mesto a Pretória, najmä v mestských štvrtiach a centrách miest. Zvýšená opatrnosť platí aj pri pobyte v turistických centrách, ako je Krugerov park (treba sa vyhnúť prístupu cez Numbi) a pri diaľkových cestách všeobecne.“

Ministerstvo ďalej uvádza: „Na diaľniciach alebo prístupových cestách sa často vyskytujú incidenty, pri ktorých sú cestujúci alebo turistické skupiny zastavovaní a okradnutí. Lupiči sa často vydávajú za policajtov. To sa týka najmä trás na a z letísk v Johannesburgu a Pretórii. V týchto prípadoch by sa za žiadnych okolností nemal klásť odpor, pretože ochota použiť násilie je extrémne vysoká.“

Viac o téme: TuristiOzbrojenciútok Južná Afrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu