Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zosuvy pôdy po silných lejakoch si v Tanzánii vyžiadali najmenej 47 obetí

Záplavy v Tanzánii
Záplavy v Tanzánii (Zdroj: repro foto Twitter/worldnews24u)

DAR ES SALAAM - Najmenej 47 ľudí zahynulo a 85 ďalších utrpelo zranenia pri zosuvoch pôdy, ktoré boli spôsobené záplavami na severe Tanzánie. Miestne úrady varovali, že počet obetí a zranených sa ešte môže zvýšiť.

Ako vo svojej správe uviedla agentúra AFP, záplavám predchádzali intenzívne dažde, ktoré v sobotu postihli mesto Katesh, vzdialené približne 300 kilometrov severne od hlavného mesta Dodoma.
Miestne médiá informovali, že mnohé cesty v tejto oblasti boli následne neprejazdné kvôli zaplaveniu blatom a vodou alebo pre vyvrátené stromy a zosunuté balvany a kamene.

Situáciu komentovala aj tanzánijská prezidentka Samia Suluhu Hassanová, ktorá je momentálne na klimatickej konferencii COP28 v Dubaji: vyjadrila sústrasť pozostalým a informovala, že vláde nariadila vyvinúť viac úsilia na záchranu ľudí. AFP pripomenula, že po bezprecedentnom suchu východná Afrika už niekoľko týždňov zažíva prívalové dažde a záplavy súvisiace s fenoménom počasia El Niňo.

Južná oscilácia (ENSO)/El Niño je prirodzene sa vyskytujúci jav zahŕňajúci významné kolísanie teploty povrchových vrstiev oceánu v rovníkovej oblasti Pacifiku, ktoré je sprevádzané výraznými zmenami atmosférickej cirkulácie. Tento fenomén má nezanedbateľný vplyv nielen na výskyt poveternostných a klimatických anomálií v tropickom klimatickom pásme: výskyt sucha, intenzívnych zrážok a povodní, ale ukazuje sa, že významne ovplyvňuje charakter počasia aj v mimotropických oblastiach Zeme, sumarizuje na svojej webovej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav.     

   

AFP dodala, že podľa očakávaní vedcov najhoršie účinky súčasného El Niňa sa prejavia koncom roka 2023 a v budúcom roku. Vedci tiež tvrdia, že extrémne poveternostné javy, ako sú záplavy, búrky, suchá a požiare, sa v dôsledku zmeny klímy spôsobenej ľudskou činnosťou predlžujú, zintenzívňujú a sú častejšie.

Viac o téme: ZáplavyObeteTanzánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu