Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Európa v plameňoch: Milión hektárov zeme ľahlo popolom! Eurokomisia sa stavia do pozoru, zverejnili MAPU deštrukcie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty images, Instagram/ europeancommission)

BRATISLAVA – Ničivé požiare v tomto roku zasiahli nepredstaviteľne veľké územia naprieč celou Európou. Požiare v Grécku, na Rodose, v Španielsku či taliansku sa šírili bleskovou rýchlosťou. Akcie si vyžiadali zásahy tisícok hasičov a záchranných zložiek, mnohí ľudia prišli o svoje domovy. Neúnosná situácia stavia do pozoru už aj európske inštitúcie. Podľa eurokomisie musíme konať.

archívne video

Požiare na Rodose (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Eurokomisia na Instagrame zverejnila zábery skazy, s ktorou sa potykali mnohé krajiny naprieč celým starým kontinentom. S ničivými požiarmi museli zápasiť mnohé krajiny a výnimkou neboli ani lokálne požiare na Slovensku. Dodávajú, že to, čo sme zažili v tomto roku je neprehliadnuteľným varovaním pred zmenou klímy.

„Rok 2022 bol pre lesné požiare druhým najhorším rokom. V EÚ bolo spálených takmer 900 000 hektárov pôdy – plocha veľká ako Cyprus. Spolu s nimi aj veľa lesov,“ napísali na sociálnej sieti.

Európa v plameňoch: Milión
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Matthew Thayer/The Maui News via AP)

Upozorňujú, že lesy sú podstatnou súčasťou našich životov. Či už ide o ich biodiverzitu, alebo vplyv lesov na celosvetovú klímu. „Požiare, sucho a iné vplyvy ohrozujú budúcnosť lesov,“ dodali. Prízvukujú, že podľa novo navrhovaného zákona o monitorovaní lesov je možné naše lesy cez satelitnú sieť mapovať, monitorovať, zhromažďovať a zdieľať dôležité informácie o európskych lesoch.

Európa v plameňoch: Milión
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

„Umožnia krajinám EÚ, vlastníkom a správcom lesov riešiť výzvy a chrániť ekologické a ekonomické funkcie lesov,“ píše eurokomsia. Tento krok je podľa nich zásadným.  „Lesy sú domovom pre 80% suchozemských druhov rastlín, živočíchov a mikroorganizmov. Závislých je na nich 1,6 miliardy ľudí,“ zdôraznili.

Viac o téme: EurópaPožiareEurópska úniaLesné požiareEurokomisiaKlimatická zmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu