Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Budapešti pochodom protestovali proti Trianonu

Budapešť
Budapešť

Budapešť – Protestným pochodom si včera v Budapešti pripomenuli 88. výročie podpísania Trianonskej mierovej zmluvy, ktorá po prvej svetovej vojne rozdelila niekdajšie Uhorsko a stanovila dnešné hranice Maďarska a okolitých štátov.

Asi 2000 osôb vrátane stovky členov Maďarskej gardy s čiernymi stuhami na rukávoch a ďalších extrémistických organizácií začalo o 17.00 h pochod s policajnou asistenciou k sídlu francúzskeho veľvyslanectva, zastupiteľskému úradu Srbska a Čiernej Hory a k budove veľvyslanectva USA.

Protestujúci s národnými a árpádovskými vlajkami skandovali heslá "Preč s Trianonom!" a "Všetko späť!". Pochod bol súčasťou série spomienkových podujatí po celom Maďarsku, ktoré sa pri tejto príležitosti konajú v týchto dňoch na 150 miestach Maďarska. Zorganizovalo ho Mládežnícke hnutie 64 stolíc (HVIM). Pred veľvyslanectvom USA mienia organizátori odovzdať petíciu a poukázať na to, že podporou nezávislosti Kosova mocnosťami vedenými USA sa vytvorila v tomto regióne nová geopolitická situácia.

Odkaz tohto precedensu podľa HVIM je, že status quo vytvorené v 20. storočí nie je večné a hranice štátov je možné meniť. Podľa hnutia cieľom pochodu je opäť pripomenúť medzinárodnej verejnosti, že "maďarstvo nezabúda a ani na chvíľu sa nevzdáva zeme svojich predkov".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu