Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Portugalský prezident po odstúpení premiéra zvolal štátnu radu

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa Zobraziť galériu (2)
Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa (Zdroj: SITA/Tijana Martin/The Canadian Press via AP))

LISABON - Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa zvolal na štvrtok zasadnutie štátnej rady, aby sa poradil o ďalších krokoch po utorkovom odstúpení premiéra Antónia Costu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Costa odstúpil pre korupčné podozrenia členov jeho vlády. V stredu prezident rokovala s lídrami politických strán zastúpených v parlamente. Očakáva sa, že by mohol rozpustiť parlament a vyhlásiť predčasné voľby, prípadne poveriť vládnucu Socialistickú stranu (PS) vytvorením novej vlády. PS má väčšinu v parlamente.

Hlavné ľavicové i pravicové politické zoskupenia sú pripravené na nové voľby. "Okolnosti si žiadajú, aby sme dali slovo občanom Portugalska a zorganizovali očakávané voľby," uviedol Luís Montenegro, líder hlavnej opozičnej Sociálnej demokratickej strany (PSD). Predseda PS Carlos César uviedol, že strana je pripravená na akýkoľvek scenár - predčasné voľby alebo nového premiéra. Odchádzajúci premiér Costa je členom vedenia PS. De Sousa na štvrtok zvolal zasadnutie štátnej rady, poradného orgánu prezidenta a večer má v prejave pred obyvateľmi krajiny oznámiť svoje rozhodnutie.

Portugalský premiér a predseda vládnucej Socialistickej strany (PS) António Costa
Zobraziť galériu (2)
Portugalský premiér a predseda vládnucej Socialistickej strany (PS) António Costa  (Zdroj: TASR/AP Photo/Armando Franca)

Portugalská polícia v utorok prehľadala viacero bytov a vládnych budov vrátane premiérovej rezidencie či ministerstiev infraštruktúry a životného prostredia. Zatknutých bolo päť ľudí vrátane šéfa premiérovej kancelárie Vítora Escaríu.

Ide o prípad nezákonného poskytovania výhod pri ťažbe lítia pri obci Montalegre a výrobe tzv. zeleného vodíka v okolí mesta Sines. Jedným zo zatknutých je starosta tohto mesta. Do korupčného škandálu má byť zapletený aj minister pre infraštruktúru Joao Galamba a životného prostredia Duarte Cordeiro. Costa (62) je v premiérskej funkcii od roku 2015.

Viac o téme: PremiérPortugalskoMarcelo Rebelo de SousaPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu