Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rok 2023 bude určite najteplejším rokom v doterajších meraniach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Po ďalšom mesiaci, ktorý celosvetovo lámal teplotné rekordy, je prakticky isté, že rok 2023 bude najteplejším v doterajších meraniach. Vyplýva to z piatkového vyhlásenia amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA), informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Pravdepodobnosť toho, že rok 2023 bude najteplejším zaznamenaným rokom v histórii, je vyššia než 99 percent," uvádza správa NOAA aktualizovaná každý mesiac. Správa prichádza v čase príprav na stretnutie klimatológov a politikov v Dubaji koncom novembra. Hlavným bodom programu má byť diskusia o postupnom ukončení používania fosílnych palív, hlavného motora klimatickej zmeny spôsobenej človekom. Výpočty vychádzajú z údajov za september a zo simulácií založených na historických záznamoch od roku 1975.

Teplé leto zároveň vytvorilo vhodné podmienky pre vznik lesných požiarov

"Tento september nebol iba najteplejším zaznamenaným v histórii, bol aj najvýraznejšie atypicky teplým mesiacom zo všetkých mesiacov za 174 rokov záznamov NOAA," uviedla hlavná vedkyňa NOAA Sarah Kapnicková. "Inak povedané: september 2023 bol teplejší ako priemerný júl v rokoch 2001 až 2010," dodala. Celosvetová priemerná teplota sa v septembri pohybovala 1,44 stupňa Celzia nad priemerom 20. storočia, ktorý bol 15 stupňov Celzia.

Podľa údajov NOAA to ej o 0,46 stupňa Celzia viac ako predchádzajúci rekord zo septembra 2020. Afrika, Európa a Amerika zaznamenali najteplejšie leto v histórii, Ázia druhé najteplejšie. Vysoké teploty vzduchu sa podpísali aj na na teplote oceánov, čo prispelo k častejším a silnejším extrémnym prejavom počasia ako sú hurikány či tajfúny. Teplé leto zároveň vytvorilo vhodné podmienky pre vznik lesných požiarov v Severnej Amerike a Európe. Vedci varujú, že stúpajúce teploty ešte viac umocnia extrémne prejavy počasia.

Viac o téme: HorúčavyLetoPočasieRok 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu