Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Bavorsku a Hesensku sa začali voľby do krajinských parlamentov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

MNÍCHOV - V nemeckých spolkových krajinách Bavorsko a Hesensko sa v nedeľu začalo hlasovanie vo voľbách do krajinských parlamentov. V oboch by podľa prieskumov mohli uspieť opozičná CDU/CSU. Informuje agentúra AP a DPA.

Volebné miestnosti v oboch spolkových krajinách sa otvorili o 8.00 h a hlasovať je možné do 18.00 h. V Hesensku je približne 4,3 milióna oprávnených voličov, v Bavorsku okolo 9,4 milióna. Tieto voľby sú považované za dôležitú previerku politických postojov v krajine, konštatuje DPA. Dodáva, že v týchto dvoch hospodársky silných spolkových krajinách žije takmer 24 percent obyvateľov Nemecka.

archívne video

Michal Šimečka po stretnutí so Zuzanou Čaputovou (Zdroj: Topky/Maarty)

Mohla by zvíťaziť Kresťanskodemokratická únia

Na základe prieskumov by mohla v Hesensku zvíťaziť Kresťanskodemokratická únia (CDU), ktorá je v tejto spolkovej krajine pri moci v koalícii so stranou Zelených. Premiérom je od mája 2022 Boris Rhein z CDU. V Bavorsku sa podľa prieskumov očakáva víťazstvo Kresťanskosociálnej únie (CSU), na čele ktorej je súčasný bavorský premiér Markus Söder. CSU, ktorá je v Bavorsku vo vláde od roku 1957, zvíťazila aj krajinských voľbách na jeseň 2018 - hoci so stratou - a vytvorila koalíciu so Slobodnými voličmi (FW).

Sociálnodemokratickej strane Nemecka (SPD) úradujúceho spolkového kancelára Olafa Scholza prieskumy predpovedajú stratu a krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) by mohla zaznamenať zisky.

Viac o téme: VoľbyBavorskoHesenskoParlamenty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu