Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V chorvátskej továrni na plasty vypukol obrovský požiar, zranili sa traja hasiči

Požiar v chorvátskej továrni
Požiar v chorvátskej továrni (Zdroj: Twitter/NEXTA)

ZÁHREB — V továrni na výrobu plastov na východe Chorvátska vypukol v stredu ráno rozsiahly požiar. Pri hasení utrpeli zranenia traja hasiči, z toho jeden vážne. Miestne úrady obyvateľom odporučili, aby nevychádzali z domov a zatvorili si okná, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Požiar vypukol v továrenskom komplexe Drava International v meste Osijek. Do okolia sa z neho šíril hustý tmavý dym. Záchranná služba uviedla, že horieť začalo veľké množstvo plastov uskladnených na voľnom priestranstve, čo hasičom následne sťažilo boj s plameňmi. "Teplota je neuveriteľná, strašná... Rozpúšťa sa nám vybavenie," povedal zástupca veliteľa miestnych hasičov Boris Banjan.

Chorvátska verejnoprávna televízia HRT informovala, hasičom sa podarilo z okolia miesta požiaru vyniesť veľké množstvo horľavej kvapaliny, čím predišli ďalšiemu zhoršeniu situácie. Pre požiar uzavreli aj priľahlú cestu, informovala tamojšia polícia. Niektoré školy v Osijeku v stredu zrušili vyučovanie. Pri spaľovaní plastov sa do ovzdušia uvoľnili jedovaté plyny, ich koncentrácia v ovzduší však nebola bezprostredne známa. Keďže v oblasti práve fúkal silný vietor, dym z požiaru sa podľa HRT šíril rýchlejšie. Miestne úrady obyvateľov vyzvali, aby "si zavreli okná a z domov nevychádzali, pokiaľ to nie je nevyhnutné".

Portál Index informoval, že niektorí obyvatelia žijúci na predmestí v blízkosti továrenského komplexu odišli k príbuzným, kde plánujú zostať, kým nebude požiar celkom uhasený. V továrni Drava International sa vyrábajú obaly a iné výrobky z plastu. Za posledných 12 rokov tam podľa chorvátskych médií došlo už k štyrom incidentom, pri ktorých zahynul jeden človek.

Viac o téme: PlastyPožiarTováreňChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu