Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké stretnutie vodcov: FOTO Kim a Putin nešetrili chválou na vzájomné vzťahy! Hlavnou témou bol vraj vesmír

Kim Čong-un sa stretol s Vladimirom Putinom Zobraziť galériu (5)
Kim Čong-un sa stretol s Vladimirom Putinom (Zdroj: SITA/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

VOSTOČNYJ - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v stredu na Kozmodróm Vostočnyj, informovala tlačová agentúra AP. Stretol sa tam s vodcom Severnej Kórey Kim Čong-unom.

Kozmodróm Vostočnyj sa nachádza v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe, neďaleko čínskych hraníc. Stretnutie potvrdzuje, že obaja lídri majú záujem o spojenectvo, pretože každý z nich stojí proti Spojeným štátom. Keď Kim prišiel limuzínou, ktorú priviezol z Pchjongjangu jeho obrnený vlak, Putin mu podal ruku. Povedal mu, že je "veľmi rád, že ho vidí". Ruské štátne médiá citovali Kima, ktorý sa poďakoval Putinovi za pozvanie do Ruska "napriek tomu, aký je zaneprázdnený".

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (5)
Kim Čong-un  (Zdroj: SITA/Russian Ministry of Natural Resources and Ecology telegram channel via AP)

Obaja lídri si podľa ruských štátnych médií majú pozrieť kozmodróm a potom si sadnúť na rozhovory. Niekoľko hodín predtým Severná Kórea vypálila dve balistické rakety smerom k Japonskému moru. Analytici predpokladajú, že Severná Kórea (KĽDR) zrejme bude súhlasiť s dodávkami munície a zbraní Rusku, ktoré Moskva využije vo vojne na Ukrajine.

Ak sa Kim a Putin dohodnú na posilnení svojej vojenskej spolupráce, aj na spoločných námorných cvičeniach s Čínou, bude to nielen pre Kórejský polostrov bezpečnostná hrozba, píše juhokórejská agentúra Jonhap.

Kim Čong-un vyhlásil, že jeho cesta "jasne ukazuje" prioritu vzťahov s Ruskom

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že jeho cesta do Ruska na očakávané stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom je "jasný verejný prejav" toho, že pre Severnú Kóreu je prioritou tento strategicky dôležitý dvojstranný vzťah. V stredu o tom informovali severokórejské štátne médiá, na ktoré sa odvolala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Kimove výroky boli zverejnené v čase, keď sa v Rusku očakávala Kimova prvá návšteva na posledné štyri roky a summit s Putinom. Obaja izolovaní lídri sa snažia posilniť vojenskú spoluprácu, a preto budú zrejme diskutovať o dohodách o dodávkach zbraní. Spojené štáty varovali, že dohody by mohli viesť k tomu, že Moskva použije poskytnuté zbrane vo vojne na Ukrajine. Washington vyhlásil, že podnikne kroky, ak Severná Kórea bude súhlasiť s poskytovaním zbraní Rusku.

Kim Čong-un po príchode do Ruska
Zobraziť galériu (5)
Kim Čong-un po príchode do Ruska  (Zdroj: SITA/Russian Ministry of Natural Resources and Ecology telegram channel via AP)

Oficiálna tlačová agentúra severokórejského režimu KCNA tiež potvrdila, že Kim v utorok ráno pricestoval do ruského pohraničného mesta Chasan, kde ho privítali červeným kobercom. Ako KCNA uviedla, vodca odtiaľ odišiel do "cieľa" svojej cesty, ale podrobnosti nenapísala. Stále nie je známe, kde presne a kedy sa má Kim s Putinom stretnúť, hoci niektoré zahraničné médiá uvádzali, že summit sa bude pravdepodobne konať v stredu na Kozmodróme Vostočnyj v Amurskej oblasti, v pásme ruského Ďalekého východu.

Analytici predpokladajú, že Severná Kórea (KĽDR) bude zrejme súhlasiť s dodávaním munície a zbraní Rusku pre jeho vojnu proti Ukrajine. Moskva výmenou za to pravdepodobne poskytne Pchjongjangu technológie súvisiace s výzbrojou - napríklad technológie potrebné pre špionážne satelity a pre ponorky na jadrový pohon.

Kim Čong-un po príchode do Ruska
Zobraziť galériu (5)
Kim Čong-un po príchode do Ruska  (Zdroj: SITA/Russian Ministry of Natural Resources and Ecology telegram channel via AP)

Ak sa Kim a Putin dohodnú na posilnení vojenskej spolupráce, teda aj na námorných cvičeniach spolu s Čínou, bude to predstavovať veľký bezpečnostný problém na Kórejskom polostrove aj mimo neho, uviedla agentúra Jonhap. Očakáva sa, že okrem summitu s Putinom bude mať Kim zrejme niekedy v sobotu aj samostatné stretnutie s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom, píšu médiá. Hovorca amerického ministerstva obrany Matthew Miller povedal, že akýkoľvek prevoz zbraní zo Severnej Kórey do Ruska bude porušením mnohých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Rusko by mohlo Severnej Kórei pomôcť v budovaní satelitov, naznačil Putin

Šéf Kremľa Vladimir Putin v stredu naznačil, že Moskva by mohla Severnej Kórei pomôcť pri budovaní satelitov. Urobil tak počas schôdzky so severokórejským vodcom Kim Čong-unom na kozmodróme Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe, informuje TASR podľa agentúr AFP a Jonhap.

"Preto sme sem prišli. Vodca Severnej Kórey preukázal veľký záujem o raketovú technológiu. Pokúšajú sa vyvinúť svoj vlastný vesmírny program," citovali Putina ruské tlačové agentúry. K stretnutiu Kima s Putinom na kozmodróme Vostočnyj došlo niekoľko hodín pred ich stredajším summitom, pripomína Jonhap. Analytici predvídajú, že Severná Kórea by mohla súhlasiť so zásobovaním Ruska muníciou a zbraňami pre vojnu, ktorú Moskva vedie proti Ukrajinu. Moskva by výmenou za to mohla súhlasiť s transferom technológií spojených so zbraňami vrátane špionážnych satelitov a jadrových ponoriek.

Ak sa Kim a Putin tiež dohodnú na posilnení vojenskej spolupráce vrátane trojstranných námorných cvičení s Čínou, bude to predstavovať veľkú bezpečnostnú výzvu pre Kórejský polostrov i ďalšie oblasti, konštatuje agentúra. Stretnutie lídrov KĽDR a Ruska prišlo len niekoľko hodín po tom, čo Severná Kórea vystrelila do mora dve balistické rakety, pripomína AFP.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu