Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tajomná modrá žiara na oblohe pred ničivým zemetrasením! Záhadné VIDEO: Zahynuli tisíce ľudí, čo na to experti?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/@iamakrampro)

MAROKO – Zemetrasenie v Maroku, pri ktorom v noci z piatka na sobotu zahynuli tisíce ľudí, sprevádza nevysvetliteľná záhada. Internetom preletelo video, na ktorom je zreteľne vidieť tajomná modrá žiara. Tá sa na oblohe objavila až dvakrát a to len pár okamihov pred tým, než došlo k tragédii. Podobný jav sa podľa expertov objavil aj pri tohtoročnom zemetrasení v Turecku a Sýrii, ktoré si vyžiadalo životy desiatok tisíc ľudí. Nad pôvodom modrého svetla si dnes lámu hlavy aj tí najväčší experti.

archívne video

Muž fajčil, keď ho vyťahovali z trosiek po zemetrasení (Zdroj: Twitter/@tcsavunma)

Svetelné záblesky na oblohe krátko pred rozsiahlym zemetrasením nie sú na našej planéte novinkou. Vôbec po prvý krát boli pozorované už v roku 1600, nad ich pôvodom si však špičky v oblasti geológie lámu hlavu dodnes. Internetom sa dnes šíria najrôznejšie teórie, ktoré by podľa ich autorov mohli pôvod tohto javu raz a navždy vysvetliť. Na stôl sa už dostali aj také vysvetlenia, podľa ktorých sú za zemetrasenia zodpovední mimozemšťania (UFO), informuje National Geographic.

Niektorí ľudia na sociálnych sieťach sa dokonca pohrávajú s myšlienkou, že by mohlo ísť o tajný vládny projekt. O tom, ktorá vláda by to však mala mať na svedomí sa už ďalej nezmieňujú.

Ako informuje portál Hospodárske noviny, svetelné javy v spojení s masívnym zemetrasením nie sú ničím výnimočným. „Geofyzici sa líšia v názore na to, do akej miery jednotlivé hlásenia neobvyklého osvetlenia v blízkosti času a epicentra zemetrasenia skutočne predstavujú ‚earthquake lights‘,“ uvádza americká vedeckovýskumná vládna agentúra USGS.

Aj keď niektorí odborníci výskyt týchto svetelných javov pripisujú práve samotnému zemetraseniu, iní odborníci sú skeptický. Podľa niektorých môže byť svetelný jav dôsledkom elektrického oblúku z chvejúceho sa elektrického vedenia.

Tajomná modrá žiara na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/@iamakrampro)

Vysvetlenie by však mohlo byť jednoduchšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Prevláda teória, že svetlá na oblohe by mohli byť spôsobené elektrickým nábojom, ktorý sa uvoľní z niektorých typov hornín v dôsledku zemetrasenia. „Ako by ste zapli batériu v zemskej kôre,“ opisujú s tým, že sa častejšie objavujú pred alebo pri zemetrasení, nie po.

Viac o téme: MarokoZemetrasenieModrá žiaraSvetelný úkaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu