Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

VOJNA na Ukrajine Deň päťstošesťdesiaty ôsmy (12. septembra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Poľská vláda sa v utorok dohodla na jednostrannom predĺžení zákazu dovozu ukrajinského obilia aj po 15. septembri, keď súčasný zákaz vyprší. Ukrajina bezprostredne po tom avizovala, že zrejme bude nútená reagovať právnymi krokmi. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 565

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 565 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:34 Počas cvičného letu sa v utorok v Rusku zrútil ruský stíhací bombardér Suchoj Su-24. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany o tom informovala ruská agentúra TASS, od ktorej agentúra Reuters správu prevzala. K havárii došlo vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska. Stroj bol podľa ministerstva bez zbraní a zrútil sa v neobývanej oblasti.

20:11 Rumunsko začalo v blízkosti ukrajinských hraníc s výstavbou protileteckých krytov pre tamojších obyvateľov. Oznámilo to v utorok rumunské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

19:31 Nemecké úrady oznámili, že tovar, ktorý je zakázaný na dovoz do EÚ z Ruska, možno na colnici bez výnimky zadržať a skonfiškovať.

19:16 Severokórejský vodca Kim Čong-un sa v utorok v Rusku stretol s gubernátorom Prímorského kraja Olegom Kožemjakom a ruským ministrom životného prostredia Alexandrom Kozlovom, informuje TASR podľa stanice Sky News.

17:49 Súd v Moskve predĺžil v utorok vyšetrovaciu väzbu nacionalistického blogera a kritika vojenskej stratégie Kremľa na Ukrajine Igora Girkina o tri mesiace. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), od ktorej TASR správu prevzala.

17:00 Kim Čong-un pricestoval do Ruska.

16:13 Kyjev je pripravený diskutovať o nariadeniach, ktoré určujú možnosti používania maďarského jazyka na tamojších maďarských stredných školách. S odvolaním sa na internetový denník Ukrajinska pravda o tom v utorok píše server telex.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

15:42 Švédska vláda uvažuje o tom, že Ukrajine daruje stíhačky Gripen, informoval v utorok Švédsky rozhlas (SR) s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou.

14:40 Do ruskej armády údajne vstúpilo za posledný rok viac než pol milióna ľudí, aby sa zapojili do bojov na Ukrajine. Tento počet zahŕňa odvedencov aj dobrovoľníkov, tvrdil v utorok šéf Kremľa Vladimir Putin. "Mali sme (vlani v septembri) čiastočnú mobilizáciu... Povolali sme 300.000 ľudí. Teraz, za posledných šesť-sedem mesiacov, podpísalo 270.000 ľudí dobrovoľne kontrakty na službu v ruskej armáde," povedal Putin na zasadnutí tzv. Východného ekonomického fóra vo Vladivostoku. "Navyše, tento proces pokračuje, denne prichádza podpísať kontrakt 1000-1500 ľudí," dodal.

14:35 Poľská vláda sa v utorok dohodla na jednostrannom predĺžení zákazu dovozu ukrajinského obilia aj po 15. septembri, keď súčasný zákaz vyprší. Ukrajina bezprostredne po tom avizovala, že zrejme bude nútená reagovať právnymi krokmi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

14:10 Americký senátor žiada vyšetrovanie po obvineniach, že Elon Musk narušil ukrajinský útok na ruskú flotilu.

12:50 Putin urobil na Východnom ekonomickom fóre niekoľko nových blbýcg vyhlásení:  Ak Spojené štáty veria, že Ukrajina je pripravená na rokovania, mali by zrušiť Zelenského dekrét o ich zákaze.  Ako môžeme zastaviť nepriateľstvo, ak nepriateľ vykoná protiofenzívu? Úrady tlačia Ukrajincov k vojenskej akcii, pretože v novembri začínajú voľby a potrebujú ukázať aspoň nejaké výsledky. Okrem toho uviedol, že Moskva „zdá sa, že je vyprovokovaná k úderu na jadrové zariadenia na Ukrajine“

12:15 V Rusku opäť vypukol obrovský požiar.  V Bashkortostane vzplanuli palivové nádrže v závode na výrobu bitúmenu. Požiarna plocha je 300 metrov štvorcových.

11:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyhlásil, že elektronické majetkové priznania štátnych úradníkov by mali byť "okamžite" dostupné verejnosti. Zároveň oznámil, že vetoval príslušný zákon prijatý ukrajinským parlamentom, ktorý vyvolal pobúrenie na celej Ukrajine, informovala agentúra AFP.

11:40 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zvažuje, že dodá Ukrajine rakety dlhšieho doletu vybavené kazetovými bombami. Pre agentúru Reuters to uviedli štyri nemenované americké zdroje.

11:00 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok označil za chybu rozhodnutie Sovietskeho zväzu vyslať v čase studenej vojny tanky do Maďarska a Československa. Informovala o tom agentúra Reuters. "Bola to chyba," uviedol Putin vo Vladivostoku v odpovedi na otázku o vnímaní Ruska ako koloniálnej mocnosti v dôsledku rozhodnutia Moskvy poslať v roku 1956 tanky do Maďarska a v roku 1968 do Československa.

10:15 Vojenské helikoptéry lietajú nad Krasnoperekopsk (mesto na severe Krymu).  Uvádza sa, že v oblasti bolo počuť silné výbuchy.

10:00 V okupovanom Sevastopole hlásia výbuch.

9:37 Americká demokratická senátorka Elizabeth Warrenová požaduje vyšetrovanie SpaceX v súvislosti s odmietnutím Elona Muska povoliť Ukrajine použiť satelitnú sieť Starlink na útoky na ruské vojnové lode pri pobreží Krym.

9:20 V regióne Moskva sú vlaky z predmestí masívne odložené alebo zrušené. A to všetko kvôli opravám na jednom z úsekov železnice.

8:40 Bývalí povstalci zo severu afrického štátu Mali oznámili, že sa pripravujú na boj s vládnucou juntou, informovala v noci na utorok rozhlasová stanica RFI. Agentúra AFP dodala, že na severe Mali sa v posledných týždňoch obnovilo napätie, ku ktorému čiastočne prispelo aj blížiace sa stiahnutie mierových jednotiek OSN z Mali. Hnutie nazvané Koordinácie azawádskych hnutí (CMA) vo svojom vyhlásení, zverejnenom v pondelok, vyzvalo všetkých obyvateľov regiónu, aby prispeli k vojnovému úsiliu proti ozbrojeným silám a ich "ruským prisluhovačom" zo žoldnierskej Vagnerovej skupiny a pomohli získať späť kontrolu nad celým územím nazývaným Azawád.

8:10 Lietadlo spoločnosti Ural Airlines letiace zo Soči do Omska núdzovo pristálo na poli pri Novosibirsku. Dôvodom bolo zlyhanie hydraulického systému, informovali ruské médiá. Na palube parníka bolo 170 ľudí, z toho 23 detí.

7:25 Irán plánoval poskytnúť Rusku rakety – izraelské spravodajské služby Okrem bezpilotných lietadiel, ktoré Irán už asi rok predáva Rusku na použitie vo vojne proti Ukrajine, sa mu Teherán chystal poskytnúť aj rakety krátkeho a dlhého doletu. Uviedol to šéf Mossadu David Barnea.

6:45 Viac než sto pozvaných veľvyslancov, novinárov a predstaviteľov širokého spektra spoločnosti sa zúčastnilo v pondelok večer miestneho času v sídle Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku na premietaní dokumentárneho filmu o obliehaní ukrajinského prístavného mesta Mariupol ruskými jednotkami. Informuje správa agentúry AP. Dokument, ktorý získal aj rôzne ocenenia, sleduje trojicu novinárov AP počas ruského obliehania Mariupolu, ku ktorému došlo na začiatku vojenskej invázie.

6:00 Ruská národná garda začala verbovať bývalých väzňov, ktorí bojovali v PMC „Wagner“ a dostali od Putina milosť.

Kim sa vydal na cestu vlakom do Ruska

Vlak prešiel hranice v oblasti Prímorského kraja hraničiaceho so Severnou Kóreou na ruskom Ďalekom východe, spresnila agentúra. Ruské médiá zverejnili aj fotografie súkromného obrneného vlaku severokórejského vodcu s tmavozelenými vozňami, ktorý po trati ťahala lokomotíva ruských železníc.

Severokórejský vodca Kim Čong-un z Pchjongjang v Rusku
Zobraziť galériu (4)
Severokórejský vodca Kim Čong-un z Pchjongjang v Rusku  (Zdroj: SITA/AP/Ahn Young-joon))

O Kimovom príchode do Ruska už predtým informovalo aj juhokórejské ministerstvo obrany. Severokórejské štátne médiá už predtým uviedli, že Kim sa vydal na cestu vlakom do Ruska už v nedeľu popoludní miestneho času. Podľa agentúry Jonhap mu trvala cesta vlakom do mesta Vladivostok na ruskom Ďalekom východe viac než 20 hodín. Ide zároveň o prvú Kimovu návštevu Ruska za uplynulé štyri roky a jeho prvú cestu do zahraničia od vypuknutia pandémie COVID-19.

Experti sa domnievajú, že stretnutie medzi severokórejským lídrom a Putinom vo Vladivostoku sa bude sústreďovať na dohodu o zbraniach, pričom Putin údajne žiada Severnú Kóreu o zbrane do vojny, ktorú Moskva vedie proti Ukrajine, pripomína AFP. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov medzitým podľa agentúry Reuters uviedol, že Kimova cesta do Ruska a jeho stretnutie s Putinom bude predstavovať "plnohodnotnú návštevu". Spojené štáty v pondelok označili plánované stretnutie za prosbu o pomoc zo strany Putina. USA zároveň varovali Rusko i KĽDR pred možnými dohodami o poskytnutí zbraní.

Severokórejský vodca Kim Čong-un z Pchjongjang v Rusku
Zobraziť galériu (4)
Severokórejský vodca Kim Čong-un z Pchjongjang v Rusku  (Zdroj: SITA/AP/Ahn Young-joon))

Ministri Rady Európy rokovali

Ministri spravodlivosti a ďalší zástupcovia Rady Európy (RE) v pondelok na konferencii v lotyšskej metropole Riga rokovali o spôsoboch, ako vyvodiť zodpovednosť voči Rusku za vojnové zločiny na Ukrajine.Informuje agentúra DPA. Na neformálnom stretnutí sa zaoberali aj náhradou škôd spôsobených ruskou inváziou, návratom ukrajinských detí unesených Moskvou a zriadením osobitného tribunálu. Prítomný bol aj ukrajinský minister spravodlivosti Denys Maliuska a ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin.

"Sme presvedčení, že všetky obvinenia zo zločinov vrátane vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a genocídy, ktoré spáchali ruské sily na Ukrajine, sa musia v plnej miere vyšetriť a v odôvodnených prípadoch stíhať na štátnej a medzinárodnej úrovni, aby zodpovední za svoje činy skladali účty. Spravodlivosti musí byť učinené zadosť v prípade všetkých obetí," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré prijalo viac ako 40 krajín.

"Na území Ukrajiny bolo spáchané obrovské množstvo vojnových zločinov. Státisíce ľudí sa vzpierali a stali sa obeťami vojnových zločinov alebo iných zločinov spáchaných ruskými silami," povedal Maliuska, pričom vyzval na "vytvorenie komplexného mechanizmu, cez ktorý by sa Rusko zodpovedalo za svoje skutky".

Rada Európy bola založená v roku 1949 na ochranu demokracie, ľudských práv a právneho štátu v Európe. Je nezávislá od Európskej únie. Má tiež oveľa viac členov ako EÚ vrátane takmer všetkých európskych štátov. Ukrajina je členom RE od roku 1995. Rusko bolo z tohto zoskupenia vylúčené krátko po tom, ako vo februári 2022 začalo inváziu na Ukrajinu v plnom rozsahu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu