Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Radarové snímky, z ktorých idú niektorí do popuku: Takto chránia ruskí inžinieri svoju letku? Odhalili klietky a gumy

Rusi chránia svoje lietadla v klietkach či pneumatikami.
Rusi chránia svoje lietadla v klietkach či pneumatikami. (Zdroj: TASR/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Twitter.com/Rubryka - Solutions from Ukraine, Maxar)

MOSKVA/KYJEV - To, že v Rusku sa opäť deje niečo mimoriadne a tamojšie orgány pristúpili ku krokom, ktoré ešte mnohí nevideli, odhalili posledné satelitné snímky z kozmu. Agresor sa podľa všetkého snaží zo všetkých síl uchrániť svoje dôležité lietadlá. Robí to však spôsobom, ktorí mnohí videli buď prvýkrát, alebo im je otvorene smiešny. Pozrite sa sami.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 564 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Posledné snímky, aj zo spoločnosti Maxar, sa ocitli na sociálnej sieti X. Rusov zrejme do značnej miery vyplašili posledné útoky dronov na ich území, a tak začali konať. Ciele a následné výbuchy pri ruských základniach sú stále častejšie a úspešnejšie.

Útoky dronov a následné dôsledky chcú chrániť ... pneumatikami 

Práve kanál CNN ako prvý informoval o tom, že provizórne skrýše nie sú pre Rusov nič nezvyčajné. Svoje bojové lietadlá totiž chránia vrstvou pneumatík.

Pod pneumatikami sa ocitol aj taký bombardér, akým je známy Tupolev model TU-95. Niektorí odborníci tieto kroky hodnotia tak, že Rusi sa za každú cenu snažia lietadla ukryť pred radarovým kontaktom s nimi, aj za cenu týchto provizórnych riešení.

Tieto provizórne riešenia nezaberú úplne, tvrdia odborníci

"Tento krok môže mať obmedzený účinok. Síce sa zníži tepelná charakteristika, čiže infračervený podpis odkrytého lietadla na letiskovej ploche, stále však bude pozorovateľné pod infračervenými kamerami," citovala česká ČT24 Francisca Serra-Martinsa zo spoločnosti One Way Aerospace, ktorej drony ukrajinské sily používajú.

Ďalšie "unikátne" konštrukcie zachytili aj pri stíhačkách, ktoré Rusi chránia kovovými sieťami, čo mnohí s vtipom označili za ďalšiu ruskú "kreativitu". 

Viac o téme: RadarVojnaKrytieRuskoUkrajinaLietadla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu