Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vražda v radoch ruskej armády: Vojak zabil svojho kolegu, chcel to hodiť na ukrajinských sabotérov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LUHANSKO – V ruskej armáde na Ukrajine slúžia v súčasnosti z drvivej väčšiny civilisti, ktorí sa tam dostali po vyhlásení mobilizácie. Týmto mužom chýba profesionálny výcvik aj mentálna pripravenosť na to, čo sa na Ukrajine odohráva. Vyzerá to tak, že Rusi sú nebezpeční aj sami pre seba.

archívne video

Medzi ruským a ukrajinským predstaviteľom vypukla v Ankare potýčka (Zdroj: Facebook/Oleksandr Marikovski)

V Luhanskej oblasti sa oslavoval začiatok Nového roka (14. január podľa pravoslávneho kalendára) aj medzi zmobilizovanými vojakmi. Jedným z vojakov bol aj ostreľovač Ivan Aleksejev, ktorý mal podľa denníka Kommersant piť vodku so svojimi kolegami. V noci sa však pustil do slovných útokov so spolubojovníkom. Ten sa sťažoval, že Aleksejev je veľmi hlučný a udrel ho do hlavy. Potom sa obaja pobili.

 

Bitka pokračovala

Napriek tomu, že boli značne pripití, ostatní členovia jednotky ich museli od seba odtrhnúť. Potom sa situácia na schvíľu upokojila, lenže útočník sa znovu pokúsil Aleksejeva napadnúť. Dokonca mal na neho vytiahnuť svoju AK-47. Aleksejev sa tiež chopil svojej zbrane, ostreľovacej pušky SVD-S, a strelil svojho útočníka priamo do hlavy. Muž sa už zo zeme nezdvihol, no Aleksejev sa napriek tomu naňho vrhol a zabodol mu nôž do krku. 

Ohavný skutok

V tej chvíli vedel, že svojho kolegu zabil. Aby sa vyhol problémom, odtiahol mŕtvolu do zákopov a uštedril jej ešte niekoľko rán, aby to vyzeralo, že vojak zomrel v boji. Pokiaľ by telo vypátrali, vyzeralo by to ako útok Ukrajincov. V tábore tvrdil, že ukrajinskí vojaci sa pokúšali jeho kolegu uniesť. "Kládol im odpor, tak ho zabili," hovoril. Vyšetrovatelia však objavili vystrelenú guľku z pušky SVD-S, akú mal Aleksejev. Ten nakoniec tlak otázok nevydržal a ku všetkému sa priznal. 

Vražda v radoch ruskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Miernejší trest

Súd v Rostove napokon odsúdil Ivana Aleksejeva na osemročný trest v trestaneckej kolónii s vysokým stupňom stráženia. Väzenskej cele sa mal podľa vyjadrení armády vyhnúť po tom, ako sa priznal. Okrem toho podporil svojou účasťou aj "špeciálnu vojenskú operáciu". 

Sudcovia riešia pitie alkoholu v ruskej armáde doslova každý deň. Tvrdý alkohol sa pritom nepije len na fronte, ale aj po celom Rusku. Podľa Verstka dostanú previnilci od súdu pokuty, prípadne len mierne tresty. Najväčším problém je nedostatok vojakov na fronte. Sami generáli prosia súdy o miernejšie rozsudky v prípade svojich mužov.  
 

Viac o téme: AlkoholKolegoviaVraždaArmádaRuskoLuhanskoKrimiVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu