Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sociálne platformy TikTok a Telegram zakázala ďalšia krajina: Využívajú ich vraj teroristi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/hapabapa)

MOGADIŠO - Somálska vláda v nedeľu oznámila zákaz sociálnych platforiem TikTok a Telegram, ako aj aplikácie na online stávkovanie 1xBet s tým, že ich využívajú "teroristi" na šírenie svojej propagandy.

Tento krok prichádza pred očakávanou druhou fázou vojenskej ofenzívy proti islamistickej militantnej skupine aš-Šabáb, ktorá už viac ako 15 rokov vedie krvavé povstanie proti ústrednej vláde v Mogadiše, informuje tlačová agentúra AFP.

Somálske ministerstvo komunikácie a technológií vo svojom vyhlásení nariadilo poskytovateľom internetových služieb, aby zákaz implementovali do 24. augusta, inak budú čeliť bližšie nešpecifikovaným právnym krokom.

Somálsky minister informácií a komunikačných technológií Abdiweli Abdillahi Soufi
Zobraziť galériu (2)
Somálsky minister informácií a komunikačných technológií Abdiweli Abdillahi Soufi  (Zdroj: mict.govsomaliland.org)

"V snahe urýchliť elimináciu teroristov prelievajúcich krv somálskeho ľudu, minister komunikácie a technológií nariaďuje spoločnostiam, ktoré poskytujú internetové služby, aby pozastavili aplikácie TikTok, Telegram a 1xBet. Tie totiž teroristi a skupiny zodpovedné za šírenie nemorálnosti zneužívajú na zverejňovanie videí a fotografií s násilným obsahom, ako aj na zavádzanie spoločnosti," uviedol daný rezort.

Armáda vedie v strednej časti Somálska od augusta minulého roka ofenzívu proti hnutiu aš-Šabáb, ktoré je napojené na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida, pričom v rámci operácie podporovanej jednotkami Africkej únie (AÚ) a leteckými útokmi USA spojila svoje sily s miestnymi klanovými milíciami. Bojovníci hnutia aš-Šabáb boli v roku 2011 vyhnaní zo somálskeho hlavného mesta Mogadišo, ale napriek vládnej ofenzíve stále ovládajú rozsiahle územia a pokračujú v smrtiacich útokoch na civilné, politické a vojenské ciele.

Somálsky prezident Hasan Šajch Mahmúd prisľúbil, že svoju krajinu v Africkom rohu zbaví džihádistov. Očakáva sa, že čoskoro oznámi druhú fázu ofenzívy na juhu Somálska.

Viac o téme: SomálskoTelegramZákazTerorizmusTikTok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu