Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najväčší tohoročný lesný požiar na Cypre je pod kontrolou: Obavy stále pretrvávajú

Na juhozápade Cypru vypukol lesný požiar Zobraziť galériu (2)
Na juhozápade Cypru vypukol lesný požiar (Zdroj: TASR/AP/Philippos Christou)

NIKÓZIA - Na Cypre sa hasičom podarilo dostať pod kontrolu dosiaľ najväčší tohoročný lesný požiar, aký tento stredomorský ostrov zasiahol. Tamojšie úrady sú však aj naďalej v stave pohotovosti, píše agentúra AFP.

Cyperská ministerka spravodlivosti Anna Kukkidisová-Prokopiuová informovala, že požiar vyčíňajúci na okraji mesta Limassol je už pod kontrolou, avšak situácia sa môže zmeniť. "Všetky sily cyperskej vlády sú v stave pohotovosti... Popoludní sa očakáva silný vietor," uviedla na sociálnych sieťach.

Archívne video: Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka

Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka (Zdroj: Topky/Maarty)

Zmienený požiar vypukol v piatok v dedine Alassa neďaleko Limassolu a spočiatku bol pod kontrolou. V nedeľu sa však opäť rozhorel, pričom po sebe zanechal 7,5 až 10 kilometrov štvorcových spáleného porastu. Vyžiadal si preventívnu evakuáciu niekoľkých dedín, informoval spravodajca AFP. Požiar v ich okolí podľa jeho slov hasili aj vrtuľníkmi.

Na pomoc prídu aj Gréci

Cyprus ako člen Európskej únie aktivoval Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany, v rámci ktorého mu s hasením požiarov pomôžu členské krajiny. O pomoc požiadal aj okolité štáty. Cyperské úrady informovali, že v rámci sľúbenej pomoci sa očakávajú dve hasiace lietadlá z Grécka, zatiaľ čo Jordánsko už v nedeľu poslalo tri helikoptéry. Posilnili stovky tamojších hasičov a dobrovoľníkov, ktorí pred plameňmi chránia obývané oblasti. Príčina požiaru nebola bezprostredne známa.

Na juhozápade Cypru vypukol lesný požiar
Zobraziť galériu (2)
Na juhozápade Cypru vypukol lesný požiar  (Zdroj: TASR/AP/Philippos Christou)

Uplynulý júl bol na Cypre dosiaľ najteplejším mesiacom v histórií meraní. Denné maximá tam presiahli 40 stupňov Celzia až 17 ráz. Mnohí vedci tvrdia, že bezprecedentné horúčavy by sa neudiali bez klimatických zmien zapríčinených človekom. Stredomorie pritom v tomto zmysle zaraďujú medzi ohniská prejavov klimatických zmien.

Viac o téme: Lesný požiarCyprus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu