Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Francúzsko odložilo rozhodnutie o lietadlovej lodi

(Zdroj: Jupiterimages)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v utorok oznámil, že odkladá rozhodnutie o objednaní druhej lietadlovej lode na roky 2011-2012.

"Je to zložité rozhodnutie a musím o ňom premýšľať," vyhlásil Sarkozy v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL. Spolu s odkladom objednávky vo výške 3-4 miliardy eur prezident vyhlásil, že sa nerozhodol ani v otázke zatvorenia 15 vojenských leteckých základní.
Francúzsko malo pôvodne stavať svoju druhú lietadlovú loď spolu s Veľkou Britániou. Londýn však v polovici mája oznámil objednávku dvoch vlastných lodí. Nová lietadlová loď má vyplávať v roku 2015 a sprevádzať plavidlo Charles de Gaulle, ktoré má dnes krajina v prevádzke.

Francúzsky prezident ďalej oznámil, že v lete predstaví novú vojenskú doktrínu krajiny, na ktorej v súčasnosti pracuje ministerstvo obrany. Podľa informácii uverejnených v posledných dňoch v tlači chce Paríž preorientovať svoju obrannú silu na menšie a operatívnejšie vojenské zložky.

Súčasťou Sarkozyho agendy je aj nový štart pre európsku obrannú politiku a reintegrácia Francúzska do vojenského velenia NATO odkiaľ krajina vystúpila v 60. rokoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu