Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nočná mora sa stala skutočnosťou: Na rybárov v priehrade zaútočil obrovský sumec, takmer sa utopili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook)

PLZEŇ - Stalo sa to v utorok u našich českých susedov. Monštrum stiahlo dvoch rybárov z člna do vody. Takmer sa utopili! Na vodnej nádrži České údolie v Plzni zdolávali veľkého sumca, ale čln sa s nimi prevrátil. Z vody ich zachránil iný rybár.

Popŕchalo, fúkal silný vietor a na priehrade boli veľké vlny. Dvaja rybári najskôr chytali z brehu, potom im však zabral obrí sumec. Skočili preto do člna a snažili sa ho uloviť z plavidla. Lenže sa stalo niečo, s čím nepočítali. "Došlo k prevráteniu člna s dvoma rybármi pri zdolávaní väčšej ryby," opísala policajná hovorkyňa Barbora Šmaterová. 

Ako uvádza denník Blesk.cz, na miesto vyrazili hasiči a z neďalekého letiska v Líňoch vzlietol na pomoc vrtuľník. Lenže kým záchranári dorazili k priehrade, oboch rybárov zachránil z rozbúrených vĺn ich kolega. Ten skočil do nafukovacieho člna a oboch nešťastníkov vytiahol. Vrtuľník tak mohol byť odvolaný. "Obaja muži sú v poriadku na brehu, sú bez zranení a všetko sa zaobišlo bez škody na majetku," mohla tak dodať policajná hovorkyňa.

Sumec veľký (Silurus glanis; C. Linné, 1758) je najväčšou sladkovodnou rybou v Európe. Rýchlo sa rozmnožuje. Športoví rybári ho vyhľadávajú, hoci je ťažko uloviteľný pre svoje rozmery. Najmenšiu lovnú mieru stanovuje zákon. Brehms Tierleben cituje Hecklove a Knerove správy z Dunaja o exemplároch s dĺžkou tri metre a hmotnosťou 200-250 kg. V roku 1856 písal K. T. Kessler o sumcovi z rieky Dneper, ktorý mal vyše päť metrov a vážil až 400 kg. Nečudo, že vo veľkých vlnách dokáže takáto ozruta poraziť dvoch statných mužov v člne.

Viac o téme: RybárSumec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu