Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Grécko je vo vojne s lesnými požiarmi, tvrdí premiér Kyriakos Mitsotakis

Požiare v Grécku Zobraziť galériu (2)
Požiare v Grécku (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

ATÉNY - Grécko je "vo vojne" s lesnými požiarmi, uviedol v pondelok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Ničivé požiare v tejto juhoeurópskej krajine viedli k evakuácii tisícov ľudí vrátane turistov. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

Situácia, v ktorej sa Grécko ocitlo, je podľa Mitsotakisa spôsobená zmenou klímy. Grécky premiér zároveň poďakoval všetkým, ktorí v uplynulých dňoch pomáhali s hasením požiarov naprieč krajinou. "Sme vo vojne a zameriavame sa výlučne na front požiarov," povedal Mitsotakis v parlamente. Upozornil, že krajinu čakajú "ďalšie tri náročné dni", kým sa podľa predpovedí meteorológov mierne ochladí. Najintenzívnejší požiar sužuje ostrov Rodos, podľa premiéra poškodil zhruba desať percent tamojších hotelov.

Grécko je vo vojne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Rhodes.Rodos via AP)

Lesné požiare už trápia aj ostrov Korfu

Z najviac zasiahnutých oblastí na Rodose úrady cez víkend evakuovali 19.000 osôb, medzi ktorými boli aj slovenskí a českí turisti. Pri hasení požiarov pomáhajú v Grécku aj hasiči z krajín EÚ vrátane Slovenska. Na gréckom území horelo v noci na pondelok celkovo 82 lesných požiarov. Až 64 z nich vypuklo v nedeľu, ktorá bola v Grécku doteraz najteplejším dňom tohto leta. Lesné požiare trápia aj ostrov Korfu, tamojšie úrady museli evakuovať takmer 2466 ľudí.

V jednom z preventívne evakuovaných hotelov na ostrove Korfu, kde sa taktiež začal šíriť požiar, boli aj Slováci, priblížil prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes. Všetci sú podľa neho v poriadku a po upokojení situácie sa spolu s ďalšími klientmi mohli opätovne vrátiť do ubytovania. Veľvyslanectvo SR v Aténach v pondelok upozornilo slovenských občanov v evakuovaných oblastiach, aby sa riadili pokynmi miestnych úradov, bezpečnostných a záchranných zložiek.

Viac o téme: PožiareGréckoRodos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu