Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Do Rangúnu sa vrátil generálny tajomník OSN

(Zdroj: SITA)

RANGÚN - Do barmskej metropoly Rangún v nedeľu opäť pricestoval generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun.

Zúčastní sa na medzinárodnej darcovskej konferencii venovanej obetiam cyklónu Nargis.

Na konferencii, ktorú usporiadali OSN a Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), má byť zastúpených okolo 50 krajín, ako aj agentúry OSN a humanitárne organizácie. Očakáva sa, že Barma bude od nich žiadať 10,7 miliardy dolárov na obnovu s tým, že záchranné práce sa už skončili. Tri týždne po katastrofe, ktorá po sebe zanechala 130 tisíc mŕtvych a nezvestných, však OSN upozorňuje na to, že na pomoc stále čakajú tri štvrtiny z 2,4 milióna ľudí v núdzi.

Medzi účastníkmi nedeľňajšej konferencie bude aj čínsky minister zahraničných vecí Jang Ťie-čchi, ktorý pricestuje napriek tomu, že Čína sa vyrovnáva s následkami ničivého zemetrasenia.

Šéf OSN cestoval po Barme už vo štvrtok a v piatok, aby sa osobne presvedčil o rozsahu škôd po prechode cyklónu. Najvyšší predstaviteľ mjanmarskej (barmskej) junty, generál Than Šve, Panovi prisľúbil, že umožní pôsobenie zahraničných humanitárnych pracovníkov v najhoršie postihnutých častiach delty rieky Iravadi.

Vláda doteraz väčšine cudzincov bránila, aby navštívili oblasti, kde búrka zničila celé dediny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu