Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Česká advokátska komora stíha organizátora protestov za nepriame výzvy na zabitie političiek

Jindřich Rajchl na demonštráciách
Jindřich Rajchl na demonštráciách (Zdroj: Facebook/Jindřich Rajchl)

PRAHA - Organizátora protivládnych demonštrácií Česko proti biede Jindřicha Rajchla, ktorý je povolaním advokát, disciplinárne stíha Česká advokátna komora (ČAK). Dôvodom sú jeho vyjadrenia na sociálnej sieti Facebook o predsedníčke Poslaneckej snemovne Markéte Pekarovej Adamovej či ministerke obrany Jane Černochovej. ČAK ho podozrieva z nepriamej výzvy na ich zabitie. Zistil to server Seznam Zprávy, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Rajchl čelí disciplinárnemu konaniu za príspevok, v ktorom okrem týchto dvoch političiek kritizoval aj predsedníčku Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Danu Drábovú za ich postoj k vojne na Ukrajine. Písal o nich ako o "prestarnutých pubertiačkach" a adresoval im citát spisovateľa Ernesta Hemingwaya: "Verím, že všetci tí, ktorí ťažia z vojny a prispievajú k jej vzniku, by mali byť zastrelení hneď v prvý deň občanmi svojej krajiny." Všetky tri ženy sú v ČR známe hlasnou podporou Ukrajiny a ostrou kritikou režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podľa Rajchlovej advokátky Kláry Samkovej išlo z jeho strany o "politický protivojnový prejav". Sám Rajchl sa bráni, že ženám smrť neželal. Chcel ich len morálne odsúdiť, pretože podľa neho podporujú pokračovanie vojny na Ukrajine. "Nikto nemá právo hodnotiť, či som Hemingwayov citát použil v správnom alebo nesprávnom kontexte," vyhlásil.

 

Seznam.cz jako obvykle úmyslně bagatelizoval počet lidí, kteří se demonstrace na Václavském náměstí zúčastnili, ale...

Posted by Jindřich Rajchl on Monday, December 13, 2021

Podľa žaloby je však práve kontext v tomto prípade zásadný – citát totiž nepoužil izolovane, ale v spojitosti s konkrétnymi menami a urážkami. Rajchl tým podľa ČAK prekročil hranice toho, čo si advokát môže vo svojich výrokoch dovoliť. Podľa kódexu ČAK musia jej členovia dbať na dôstojnosť, teda správať sa slušne a dodržiavať profesijnú etiku.

"Ak ma potrestajú, som rozhodnutý sa brániť na najvyšších súdnych inštanciách," reagoval zvolávateľ protivládnych demonštrácií v ČR a predseda politickej strany PRO. Rajchla teraz čaká vypočutie pred disciplinárnym senátom, ktorý rozhodne o prípadnom treste.

Viac o téme: ProtestyAdvokátČAKJindřich Rajchl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu