Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výnimočný stav predĺžia o ďalší rok

KÁHIRA - Dvadsaťsedem rokov trvajúci výnimočný stav v Egypte v pondelok predĺžia o ďalší rok, keďže nová protiteroristická legislatíva, ktorá ho má nahradiť, ešte nie je pripravená.

Pre tlačovú agentúru AFP to v sobotu uviedol predstaviteľ egyptského parlamentu, ktorý si neželal byť menovaný. Posledným termínom pre zrušenie alebo predĺženie kontroverzného výnimočného stavu, ktorý vyhlásili po atentáte na prezidenta Anvara as-Sádáta v roku 1981, je 31. máj.

"V pondelok výnimočný stav predĺžia o jeden rok, pretože egpytská vláda doteraz nepredložila protiteroristický zákon" parlamentu, informoval anonymný zdroj. Minister pre právne záležitosti a parlamentné rady Mufíd Šiháb predtým ubezpečil, že výnimočný stav sa skončí v roku 2008 aj v prípade, ak nebude pripravený nový protiteristický zákon.

Štátom podporovaná Národná rada pre ľudské práva v utorok vyhlásila, že obnovovanie výnimočného stavu by bolo neopodstatnené. "Nič viac neoprávňuje na predĺženie výnimočného stavu, o to viac, keď Egypt zažíva obdobie stability," uviedla organizácia pod vedením bývalého egyptského ministra zahraničných vecí a generálneho tajomníka OSN Butrusa Butrusa Ghálího. Začiatkom mája vyzvali na zrušenie výnimočného stavu dve desiatky nezávislých organizácií pre ľudské práva, podľa ktorých "ide proti prebiehajúcim sociálnym, ekonomickým a politickým reformám" v krajine.

"Vyzývame prezidenta (Husního) Mubaraka, aby dodržal sľub z prezidentskej volebnej kampane (v roku 2005) a zrušil výnimočný stav," uviedli v spoločnosm vyhlásení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu