Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desivé svedectvo zajatých Rusov: Šokujúce VIDEO, musia strieľať na vlastných! Špeciálne komandá sú stále v pohotovosti

Zajatci potvrdili, že existuje rozkať strieľať na dezertérov. Zobraziť galériu (2)
Zajatci potvrdili, že existuje rozkať strieľať na dezertérov. (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Stalinove metódy sú zrejme stále aktuálne. Ruskí vojaci dostali rozkaz zastreliť svojich spolubojovníkov, hovoria svedkovia. Každý, kto sa pokúsi o ústup z frontu, má smolu. Špeciálne komando je pripravené hneď zasiahnuť.

Vyplýva to z nahrávok zverejnených ukrajinskou tajnou službou. Dvaja ruskí vojnoví zajatci v ňom hovoria, že existujú špeciálne komandá, ktoré majú strieľať na ruských vojakov, ktorí ustupujú z frontu. Dokazovať to má aj odpočúvaný telefonát príslušníkov ruskej armády.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 476 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

To, čo rozprávajú Rusi, pripomína pomery v Červenej armáde počas druhej svetovej vojny. Konečne by vyvrátili Putinovu údajnú starosť o blaho jeho bojovníkov.

Frontový vojak v jednom z videí uvádza, že „keby sme ušli, boli by už za nami jednotky. Neviem, kto to mal byť, ale bolo mi povedané, že budú strieľať na všetko, čo sa pokúsi utiecť. Aj preto som bol zajatý. Neutiekol som, pretože som nechcel, aby ma zastrelili moji vlastní ľudia.“

Ruský vojak: Rozkaz znel, všetkých zabiť 

Ďalší guľometčík rozpráva podobne v súvislosti s praxou zaobchádzať s vlastnými spolubojovníkmi pri úteku ako s nepriateľskými vojakmi: „Na začiatku som sa počas boja zranil a už som sa nemohol hýbať. Kamaráti ma nechali na pokoji. Po tej noci ma našli Ukrajinci.“ Takto ruský vojak prvýkrát opisuje svoje zajatie.

Aby potom vysvetlil, v akej funkcii bol nasadený: „Boli sme na druhej frontovej línii, aby sme nedovolili útočným silám ´Storm Z´ uniknúť. Rozkaz znel zabiť každého, kto sa pokúsi utiecť.“ Na tento účel mal k dispozícii aj ostreľovacie pušky.

Hovorí sa, že „Storm Z“ sú jednotky pozostávajúce predovšetkým z bývalých väzňov. Sú na spodku ruskej hierarchie, na fronte sa používajú ako "potrava" pre delá.

Video len pre silné žalúdky

Zachytený hovor z ruského veliteľského stanovišťa vraj potvrdzuje zaobchádzanie s vojakmi. Volajúci vysvetľuje volanému, že "Z" ľudia sú mu k dispozícii a majú „pochodovať len dopredu, nikdy nie dozadu“. Dostal výslovné povolenie zastreliť vojakov, ak ustúpia.

Britské ministerstvo obrany informovalo o ruských palebných čatách už koncom minulého roka. Vojenské vedenie začalo zriaďovať špeciálne jednotky, aby zabránili vojakom v ústupe z frontu, aj keď tam bola situácia úplne beznádejná. Generáli vraj chceli, aby na dezertérov po varovaní strieľali.

Josif Vissarionovič Stalin a súčasný ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Josif Vissarionovič Stalin a súčasný ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP/Pavel Bednyakov)

Aj Stalin nechal strieľať na vlastných vojakov

V Červenej armáde počas druhej svetovej vojny boli jednotky známe ako „strafniki“. Často sa skladali zo zločincov, politicky prenasledovaných alebo vojakov s disciplinárnymi trestami.

Ich úlohou bolo v podstate len splniť rozkaz 227 od sovietskeho diktátora Josifa Stalina: „Neustupujte“.

To znamenalo: V prípade „neriadeného ústupu zastreliť každého utečenca a každého zbabelca a podporiť tak čestného bojovníka pri obrane vlasti“ – ako to formuloval Stalin.

Viac o téme: StreľbaZajatciDezertériRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu