Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň štyristosedemdesiaty deviaty (15. júna 2023)

Mariňáci zostrelili ruský útočný vrtuľník Ka-52 Zobraziť galériu (4)
Mariňáci zostrelili ruský útočný vrtuľník Ka-52 (Zdroj: twitter.com)

KYJEV/MOSKVA - Rusko vo štvrtok oznámilo, že v septembri usporiada miestne voľby v štyroch ukrajinských oblastiach, ktoré vlani vyhlásilo za anektované. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 476

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 476 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 V dôsledku dnešných ruských útokov na Chersonskú oblasť zahynuli dvaja civilisti.

21:30 Ruský prezident Vladimir Putin prijal pozvanie na návštevu Turecka od znovuzvoleného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informoval o tom vo štvrtok Putinov poradca Jurij Ušakov. Program návštevy sa už pripravuje, jej dátum však zatiaľ nestanovili, dodal Ušakov. Turecko, ktoré je členským štátom Severoatlantickej aliancie, sa v prípade ruskej invázie na Ukrajine snaží zohrávať úlohu mediátora.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

21:00 Špecialistka Organizácie Spojených národov (OSN) pre týranie Alice Jill Edwardsová vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad mučením, ktorého sa na Ukrajine dopúšťajú ruské jednotky. Podľa nej to poukazuje na "týranie podporované štátnou mocou". Edwardsová uviedla, že medzi obeťami ruského týrania je nielen ukrajinské civilné obyvateľstvo, ale aj vojnoví zajatci. Citovala správy a svedectvá, podľa ktorých sa vojaci mučením snažili získať tajné informácie, prinútiť ľudí k priznaniu či potrestať bývalých členov či podporovateľov ukrajinských ozbrojených síl.

20:30 Mariňáci 36. brigády AFU zostrelili ruský útočný vrtuľník Ka-52.

20:00 Prvýkrát v histórii predá Izrael viac ako 200 tankov Merkava Mk2 a Mk3 do nemenovaných európskych krajín. Teoreticky, keď sa tanky dostanú do Európy, mohli by byť presunuté na Ukrajinu bez toho, aby došlo k porušeniu izraelskej neutrality.

19:15 Alžírsky prezident Abdal Madžíd Tabbún začal vo štvrtok svoju trojdňovú návštevu Ruska, od ktorej si obidve krajiny sľubujú prehĺbenie svojho "strategického partnerstva" v čase, keď sa Rusko po prerušení svojich vzťahov so Západom snaží posilniť svoje kontakty s krajinami v Afrike, Ázii a na Blízkom východe.

19:00 Krajiny EÚ ukončili výcvik 24-tisíc ukrajinských vojakov, uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrel

18:00 Británia, Dánsko, Holandsko a Spojené štáty vo štvrtok oznámili, že spájajú svoje sily, aby ukrajinskej armáde dodali stovky rakiet do systémov protivzdušnej obrany i súvisiace systémy potrebné na ochranu kritickej infraštruktúry Ukrajiny a na zabezpečenie úspechu ukrajinskej protiofenzívy v nadchádzajúcich mesiacoch.

17:30 Z fasády bývalej väznice Kresty v Petrohrade zmizla pamätná tabuľa ruskej poetke Anne Achmatovovej. Dôvody jej demontáže nie sú známe, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Pamätná tabuľa s portrétom Achmatovovej a veršami z jej básne Requiem sa nachádzala pri hlavnom vchode do väznice, ktorá bude údajne čoskoro na predaj v dražbe.

17:05 V dôsledku záplav, ktoré Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny postihli po pretrhnutí Kachovskej priehrady, prišlo o život najmenej 28 ľudí. S odvolaním sa na ukrajinské i Ruskom dosadené okupačné úrady o tom vo štvrtok informovalo Rádio Sloboda (RFE/RL). Na pravom brehu rieky Dneper, ktorý je pod kontrolou Kyjeva, zahynulo v dôsledku záplav po zničení priehrady najmenej desať ľudí. Tamojšia prokyjevská regionálna vojenská správa dodala, že za nezvestných bolo vyhlásených viac ako 40 ľudí vrátane siedmich detí.

17:00 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi vyhlásil, že bezpečnostná situácia v Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské jednotky, bola po poškodení Kachovskej vodnej nádrže vážna, no napokon sa ju podarilo stabilizovať. Grossi vo štvrtok pricestoval na návštevu ZAES. "Situácia je vážna, keďže vidíme skutočné dôsledky poškodenia (Kachovskej priehrady). Na druhej strane sa však prijímajú opatrenia na jej stabilizáciu," uviedol Grossi.

16:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok predniesol videopríhovor k poslancom švajčiarskeho parlamentu, v ktorom sa okrem iného poďakoval švajčiarskemu ľudu za solidaritu a vyzval Švajčiarsko, aby zorganizovalo svetový mierový summit. Pripomenul, že táto krajina má so stretnutiami tohto druhu skúsenosti. Zelenskyj tiež obhajoval vývoz zbraní na Ukrajinu v snahe "ukončiť vojnu", pričom niekoľkokrát zopakoval, že Ukrajina nie je zdrojom tohto konfliktu a násilia a že hrozba prichádza "zvonka".

15:45 Kvôli výbuchu Kakhovka HPP bolo zaplavených 32 zariadení s chemikáliami, ropou a benzínom - Greenpeace.

15:15 Ukrajinská protiofenzíva sa oficiálne začala. Medzi zábermi ukrajinských vojakov vztyčujúcich vlajky v novooslobodených osadách a ruskými milblogerskými telegramovými kanálmi šíriacimi zábery zničených západných tankov je tu to, čo zatiaľ vieme.

15:00 Poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak považuje súdny proces s 22 ukrajinskými obrancami oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskomm prístavnom meste Mariupol za vojnový zločin zasluhujúci si pozornosť Medzinárodného trestného súdu. Ako dodala britská stanica BBC, súdny proces s "azovcami" sa začal v stredu v ruskom meste Rostov na Done.

14:30 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vyzvali spojencov zo Severoatlantickej aliancie, aby dodržali svoj záväzok voči Ukrajine a pripravili pôdu na pozvanie Ukrajiny do tejto obrannej aliancie. Za uznesenie hlasovalo 425 poslancov, 38 bolo proti a 42 sa zdržalo. Europoslanci podľa neho očakávajú, že "prístupový proces sa začne po skončení vojny" a podarí sa ho čo najskôr ukončiť.

14:15 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi dorazil do Moskvou okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na Ukrajine. Oznámil vo štvrtok stály predstaviteľ Ruska pri MAAE Michail Uľanov. "Riaditeľ MAAE a jeho tím dorazili do ZAES," uviedol Uľanov na sociálnej sieti Twitter. O začatí návštevy informovala vo štvrtok ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom, uvádza denníka The Guardian.

14:05 krajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na Twitteri napísal, že vojaci, ktorí prišli o život, nezomreli nadarmo, lebo Ukrajina Rusko porazí. Ukrajinci si uctia ich pamiatku víťazstvom a "budú žiť v slobode". Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

14:00 Rusko vo štvrtok odsúdilo rozhodnutie Austrálie zakázať výstavbu novej ruskej ambasády susedstve austrálskeho parlamentu. Canberra k tomu pristúpila po varovaní spravodajských služieb, že ide o riziko pre národnú bezpečnosť.  "Je nám ľúto, že Austrália svedomito pokračuje v nasledovaní cesty, ktorú stanovili autori rusofóbnej hystérie v súčasnosti aktívnej v krajinách kolektívneho Západu," uviedol pre novinárov hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

13:44 Ruský útok na dedinu v Chersonskej oblasti zabil staršiu ženu. Ruské sily zaútočili na dedinu Zelenivka neďaleko Chersonu 15. júna, pričom zabili 80-ročnú ženu, informoval regionálny guvernér Oleksandr Prokudin. Ďalší starší obyvateľ bol pri útoku zranený.

13:13 "Voľby na nových územiach Ruskej federácie sa budú konať v jeden hlasovací deň 10. septembra 2023," uviedla ruská volebná komisia na platforme Telegram. Ruský prezident Vladimir Putin v rozpore s medzinárodným právom anektoval štyri ukrajinské oblasti – Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú – vlani v septembri po fingovaných referendách o ich pričlenení k Rusku. Žiadne z týchto území pritom Kremeľ plne nekontroluje a ukrajinská armáda už časť okupovaných území oslobodila.

13:11 Ukrajinská armáda zaznamenala v rámci protiofenzívy ďalší postup aj napriek veľkému odporu ruských síl. Vo štvrtok to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Dochádza k postupnému, no stálemu postupu (ukrajinských) ozbrojených síl... Nepriateľ zároveň kladie veľký odpor na južnom fronte," opísala situácia. Ukrajinská armáda podľa jej slov postúpila aj na východe.

12:34 Jadrový šéf OSN navštívil Rusmi okupovanú jadrovú elektráreň v Záporoží. Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) dorazil do Ruskom okupovanej jadrovej elektrárne Záporoží, napísala 15. júna ukrajinská štátna agentúra pre jadrovú energiu Energoatom.

11:36 20 detí zabitých, 69 zranených na Ukrajine v dôsledku výbuchov mín. Detský fond OSN uviedol, že 20 detí bolo zabitých a 69 zranených v dôsledku výbuchov mín a iných predmetov na Ukrajine od rozsiahlej ruskej invázie, uviedla RFE/RL.

11:11 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že ukrajinskí piloti začali s výcvikom na stíhačkách F-16.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (4)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA)

10:59 Bielorusko vo štvrtok oznámilo, že koncom mája zostrelilo vo svojej pohraničnej oblasti ukrajinský dron. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Incident v bieloruskej Homeľskej oblasti nahlásila bieloruská pohraničná stráž. Nevysvetlila však, prečo o udalosti neinformovala v čase, keď k nej prišlo.

10:35 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 15. júnu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:16 Pokračujúca podpora členov Severoatlantickej aliancie pre Ukrajinu na bojisku vytvára rozdiel medzi bojujúcimi stranami. Uviedol to vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred začiatkom schôdzky ministrov obrany krajín Severoatlantickej aliancie v Bruseli. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters, DPA a britského denníka The Guardian.

10:00 Vuhledar, Donecká oblasť.

9:54 Ruské sily zničili deväť dronov nad Krymským polostrovom, ktorý Moskva protiprávne anektovala v roku 2014. Informáciu zverejnil vo štvrtok Kremľom dosadený gubernátor Krymu Sergej Aksionov, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP. "Uplynulú noc a dnes ráno bolo zistených deväť dronov nad územím Krymskej republiky," napísal Aksionov na platforme Telegram.

9:01 Nórsko a Dánsko spoločne prenesú na Ukrajinu ďalších 9000 delostreleckých granátov.

8:31 Ukrajinské mestá Odesa a Kryvyj Rih čelili v noci na štvrtok opäť ruským útokom. Obete na životoch bezprostredne nehlásili, informuje TASR podľa správ denníka The Guardian. Prístavné mesto Odesa bolo vystavané útokom už druhý deň po sebe. Ruská armáda útočila dronmi a hrozilo aj riziko raketového útoku, uviedla vo štvrtok ukrajinská armáda. Obyvateľov vyzvala, aby sa skryli v úkrytoch. Miestni predstavitelia neskôr oznámili, že všetkých 20 útočiacich dronov sa podarilo zničiť.

8:21 Japonsko rokuje o poskytnutí delostreleckej munície pre Spojené štáty, aby tak posilnilo zásoby pre ukrajinskú protiofenzívu proti ruským silám. Vo štvrtok o tom napísal americký denník The Wall Street Journal (WSJ). TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

8:12 Ukrajina cez noc zostrelila 20 ruských bezpilotných lietadiel. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetkých 20 bezpilotných lietadiel Shahed-136/131 vypustených ruskými silami cez noc 15. júna, uviedlo letectvo vo svojej rannej aktualizácii.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu