Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kurdská militantná skupina ukončila prímerie s Tureckom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana, File)

ISTANBUL - Kurdskí militanti zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) v utorok vyhlásili, že ukončujú prímerie, ktoré jednostranne nastolili po silnom februárovom zemetrasení v Turecku. Informuje agentúra AFP.

Vyhlásenie zverejnené v prokurdských médiách hrozí návratom násilností. Tie si od roku 1984, keď hnutie PKK začalo bojovať za autonómny štát na juhovýchode Turecka, vyžiadali už desiatky tisíc obetí.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ali Unal)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorého v máji opätovne zvolili na ďalšie päťročné funkčné obdobie, zintenzívnil operácie proti tejto militantnej skupine a jej odnožiam v Sýrii a Iraku. Materská organizácia PKK vo vyhlásení uvádza, že vypovedanie prímeria je reakciou na obnovu akcií zo strany Turecka. "Aktívny odpor je už nevyhnutný," citovala vyhlásenie Zväzu kurdských komunít (KCK) prokurdská spravodajská agentúra Firát. Februárové zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo viac ako 50.000 obetí, zasiahlo územie neďaleko miest, kde prebiehali najťažšie boje medzi vládnymi jednotkami a silami PKK.

Viac o téme: PrímerieTureckoKurdskí militanti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu