Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA aktualizovali varovanie pred cestou do Ugandy: Osoby LGBTQI+ by mohli čeliť väzneniu

(Zdroj: Gettty Images)

KAMPALA - Spojené štáty aktualizovali cestovné varovanie pre svojich občanov smerujúcich do Ugandy pre tamojšie drakonické opatrenia proti homosexuálom, informuje tlačová agentúra AFP.

"Zvážte cestovanie do Ugandy - pre kriminalitu, terorizmus a legislatívu namierenú proti (komunite) LGBTQI+," uvádza sa v novom odporúčaní ministerstva zahraničných vecí USA. Podľa americkej diplomacie ugandský zákon namierený proti homosexualite "zvyšuje riziko, že osoby LGBTQI+ a osoby vnímané ako LGBTQI+ by mohli byť stíhané a vystavené doživotnému trestu odňatia slobody alebo smrti na základe ustanovení zákona".

archívne video VIDEOROZHOVOR Necítime vinu za rozdelenú spoločnosť pri téme LGBT, hovorí predseda PS Michal Šimečka

VIDEOROZHOVOR Necítime vinu za rozdelenú spoločnosť pri téme LGBT, hovorí predseda PS Michal Šimečka. (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

Ugandský prezident Yoweri Museveni podpísal zákon 29. mája, čo vyvolalo pobúrenie ľudskoprávnych skupín, OSN, aktivistov LGBTQI+, ako aj západných krajín. Je považovaný za jeden z najtvrdších svojho druhu na svete,  podľa jeho ustanovení je "homosexualita s priťažujúcimi okolnosťami" ťažkým trestným činom a za dobrovoľný styk osôb rovnakého pohlavia hrozí až doživotie.

Vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia sú tam nezákonné

"Osoby komunity LGBTQI+ alebo osoby vnímané ako LGBTQI+ by mohli čeliť obťažovaniu, väzneniu, vydieraniu a násiliu," uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí a varovalo aj pred rizikom útokov "strážcov" tohto zákona. "Majte na pamäti, že akákoľvek verejná identifikácia s komunitou LGBTQI+, či už ako jej člen alebo podporovateľ, môže byť v Ugande dôvodom na trestné stíhanie a že aj súkromné dobrovoľné vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia sú tam nezákonné," dodal rezort diplomacie. 

Americký prezident Joe Biden v máji vyzval na okamžité zrušenie ustanovení zákona, ktoré označil za "tragické porušenie všeobecných ľudských práv", a pohrozil obmedzením pomoci a investícií v tejto východoafrickej krajine.

Viac o téme: USAUgandaLGBTQI+
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu