Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dvojica klimatických aktivistov zaplatí za poškodenie súsošia takmer 30-tisíc eur

Aktivisti  Ester Goffiová a Guido Viero
Aktivisti Ester Goffiová a Guido Viero (Zdroj: TASR/ (AP Photo/Alessandra Tarantino))

VATIKÁN - Súd vo Vatikáne v pondelok vyniesol verdikt nad dvojicou aktivistov, ktorí si vlani v lete na znak protestu proti nečinnosti politikov proti zmene klímy prilepili ruky k podstavcu mramorového súsošia "Láokoón a jeho synovia" vystaveného vo Vatikánskych múzeách.

Páchateľmi vandalského činu boli študentka dejín umenia Ester Goffiová (25) a 62-ročný zdravotnícky pracovník Guido Viero. Obaja sú aktivistami talianskeho zoskupenia Ultima Generazione (Posledná generácia), ktoré je zodpovedné za viaceré verejné vandalské činy na významných umeleckých a historických pamiatkach v Taliansku. Ich cieľom je upozorniť na nebezpečenstvo klimatických zmien.

Hodnota je nevyčísliteľná

Na základe rozhodnutia súdu Goffiová a Viero musia Vatikánskemu mestskému štátu zaplatiť 28.148 eur ako náhradu škôd na umeleckom diele, ktorého hodnota je podľa odborníkov nevyčísliteľná. Okrem toho aktivisti dostali aj podmienečný trest väzenia v trvaní deväť mesiacov a každý z nich musí ako pokutu zaplatiť ďalších 1620 eur. Tretia aktivistka Laura Zorziniová, ktorá bola súdená spolu s nimi, dostala od súdu pokutu 120 eur. Zorziniová robili fotografický záznam dvojice aktivistov priamo pri čine.  Nateraz nie je známe, či sa odsúdení proti verdiktu odvolajú, dodala agentúra AP.        

Pri vynášaní rozsudku neboli prítomní

V záverečnej reči právnik Mestského štátu Vatikán obvinil obžalovaných, že zneužili verejne známy záujem pápeža Františka o životné prostredie a spôsobili "nevyčísliteľné" škody na časti svetového umeleckého a kultúrneho dedičstva. Obvinení neboli prítomní na vynášaní rozsudku, ale počas predchádzajúceho pojednávania 24. mája pred súdom vyhlásili, že nikdy nemali v úmysle súsošie poškodiť.

Svoje konanie obhajovali

Zároveň však dôrazne obhajovali svoje konanie: Viero súdu povedal, že ako otec a starý otec cíti povinnosť upozorniť na neschopnosť Talianska zastaviť globálne otepľovanie. Goffiová zasa argumentovala, že v kabelke mala rozpúšťadlo na lepidlo a nechcela dielo poškodiť. Vatikánski reštaurátori však na odlepenie ich rúk od podstavca súsošia aj tak použili inú látku - na báze acetónu.

Hnutie Posledná generácia uviedlo, že na súsošie Láokoón a jeho synovia, o ktorom sa predpokladá, že bolo vytesané na ostrove Rhodos v rokoch 40 - 30 pred n. l., sa zameralo kvôli príbehu, ktorý predstavuje.  Podľa legendy Láokoón varoval svojich trójskych spoluobčanov, aby dreveného koňa, ktorého pred bránami mesta nechali Gréci, nechali na mieste a v žiadnom prípade nevťahovali dnu. Aktivisti v súvislosti s touto legendou tvrdia, že klimatická kríza je varovaním podobným Láokoóntovmu, ktoré súčasní politickí lídri nepočúvajú - tak ako kedysi Trójania.

Viac o téme: AktivistiSúsošiePokuta Vatikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu